Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorować

Jedzenie zwykle kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak nasze ulubione potrawy kuchni polskiej niewłaściwie przygotowane mogą sprawić, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatki jarzynowej lub tatara, zainteresuj się tym tematem.

Tatar z surowym jajkiem
Źródło zdjęć: © Fotolia

Domowa kaszanka

Kaszanka przygotowana w domu stanowi potencjalne źródło zatrucia jadem kiełbasianym. Przyczyną jest nieprawidłowa obróbka lub konserwacja mięsa. To samo tyczy się źle przechowywanych lub przeterminowanych konserw mięsnych i rybnych. Wybrzuszone wieczko puszki oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje się spożycia.

Sałatka jarzynowa

Wszyscy uwielbiają sałatkę jarzynową. Może być ona jednak źródłem bakterii, takich jak: shigella, campylobacter, esherichia coli, clostridium dificile. Pierwszym objawem jest uporczywa biegunka, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety.

Tatar z surowym żółtkiem

Najgroźniejsza jest salmonelloza. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami salmonelli. Jeśli jesteś miłośnikiem tatara, koniecznie upewnij się, że jest świeży. Jeśli znajdował się przez kilka godzin poza lodówką, lepiej go nie jedz. Główną przyczyną zakażeń jest nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.

Nabiał

Zakażenie bakteriami listerisa monocytogenes mogą doprowadzić nawet do śmierci. Głównych ich źródłem jest skażone mleko. Listeria zazwyczaj znajduje się w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.

Źródło: SE.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować