Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorować
Jedzenie zwykle kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak nasze ulubione potrawy kuchni polskiej niewłaściwie przygotowane mogą sprawić, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatki jarzynowej lub tatara, zainteresuj się tym tematem.
Domowa kaszanka
Kaszanka przygotowana w domu stanowi potencjalne źródło zatrucia jadem kiełbasianym. Przyczyną jest nieprawidłowa obróbka lub konserwacja mięsa. To samo tyczy się źle przechowywanych lub przeterminowanych konserw mięsnych i rybnych. Wybrzuszone wieczko puszki oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje się spożycia.
Sałatka jarzynowa
Wszyscy uwielbiają sałatkę jarzynową. Może być ona jednak źródłem bakterii, takich jak: shigella, campylobacter, esherichia coli, clostridium dificile. Pierwszym objawem jest uporczywa biegunka, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety.
Tatar z surowym żółtkiem
Najgroźniejsza jest salmonelloza. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami salmonelli. Jeśli jesteś miłośnikiem tatara, koniecznie upewnij się, że jest świeży. Jeśli znajdował się przez kilka godzin poza lodówką, lepiej go nie jedz. Główną przyczyną zakażeń jest nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.
Nabiał
Zakażenie bakteriami listerisa monocytogenes mogą doprowadzić nawet do śmierci. Głównych ich źródłem jest skażone mleko. Listeria zazwyczaj znajduje się w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.
Źródło: SE.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl