Trwa ładowanie...

Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorować

Jedzenie zwykle kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak nasze ulubione potrawy kuchni polskiej niewłaściwie przygotowane mogą sprawić, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatki jarzynowej lub tatara, zainteresuj się tym tematem.

Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorowaćŹródło: Fotolia
d1qidji
d1qidji

Domowa kaszanka

Kaszanka przygotowana w domu stanowi potencjalne źródło zatrucia jadem kiełbasianym. Przyczyną jest nieprawidłowa obróbka lub konserwacja mięsa. To samo tyczy się źle przechowywanych lub przeterminowanych konserw mięsnych i rybnych. Wybrzuszone wieczko puszki oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje się spożycia.

Sałatka jarzynowa

Wszyscy uwielbiają sałatkę jarzynową. Może być ona jednak źródłem bakterii, takich jak: shigella, campylobacter, esherichia coli, clostridium dificile. Pierwszym objawem jest uporczywa biegunka, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety.

Tatar z surowym żółtkiem

Najgroźniejsza jest salmonelloza. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami salmonelli. Jeśli jesteś miłośnikiem tatara, koniecznie upewnij się, że jest świeży. Jeśli znajdował się przez kilka godzin poza lodówką, lepiej go nie jedz. Główną przyczyną zakażeń jest nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.

Nabiał

Zakażenie bakteriami listerisa monocytogenes mogą doprowadzić nawet do śmierci. Głównych ich źródłem jest skażone mleko. Listeria zazwyczaj znajduje się w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.

Źródło: SE.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1qidji
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
Więcej tematów