Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorować

Jedzenie zwykle kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak nasze ulubione potrawy kuchni polskiej niewłaściwie przygotowane mogą sprawić, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatki jarzynowej lub tatara, zainteresuj się tym tematem.

Tatar z surowym jajkiem
Źródło zdjęć: © Fotolia

Domowa kaszanka

Kaszanka przygotowana w domu stanowi potencjalne źródło zatrucia jadem kiełbasianym. Przyczyną jest nieprawidłowa obróbka lub konserwacja mięsa. To samo tyczy się źle przechowywanych lub przeterminowanych konserw mięsnych i rybnych. Wybrzuszone wieczko puszki oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje się spożycia.

Sałatka jarzynowa

Wszyscy uwielbiają sałatkę jarzynową. Może być ona jednak źródłem bakterii, takich jak: shigella, campylobacter, esherichia coli, clostridium dificile. Pierwszym objawem jest uporczywa biegunka, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety.

Tatar z surowym żółtkiem

Najgroźniejsza jest salmonelloza. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami salmonelli. Jeśli jesteś miłośnikiem tatara, koniecznie upewnij się, że jest świeży. Jeśli znajdował się przez kilka godzin poza lodówką, lepiej go nie jedz. Główną przyczyną zakażeń jest nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.

Nabiał

Zakażenie bakteriami listerisa monocytogenes mogą doprowadzić nawet do śmierci. Głównych ich źródłem jest skażone mleko. Listeria zazwyczaj znajduje się w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.

Źródło: SE.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇