Uwaga na dodatki

Sprawdź, jak na twoje zdrowie wpływają barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i substancje słodzące, których pełno jest w produktach żywnościowych.

Uwaga na dodatki
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
13

Sprawdź, jak na twoje zdrowie wpływają barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i substancje słodzące, których pełno jest w produktach żywnościowych.

Do najczęściej stosowanych substancji dodatkowych zaliczyć można barwniki i pigmenty. Znajdziemy je m.in. w przyprawach, koncentratach, napojach w proszku, miodzie sztucznym, musztardzie, wyrobach cukierniczych, marmoladach, gumach do żucia, powłokach tabletek, lodach, wędzonych rybach, owocach kandyzowanych, groszku konserwowym, maśle, margarynie, olejach, serach żółtych, pastach do zębów, czy likierze Goldwasser. Jak widać, lista jest długa, a i tak nie została wyczerpana.

Niektóre rakotwórcze

Część tych barwników i pigmentów jest zupełnie nieszkodliwa. Niektóre mogą wywołać reakcje alergiczne, np. duszności. Są i takie, których stosowanie zostało zabronione (E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 133, E 152, E 160f) bądź które są substancjami rakotwórczymi (E 131, FCF, E 142).

Kolejna grupa to antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze. Odpowiadają one za eliminowanie tzw. wolnych rodników, czyli atomów mogących powodować uszkodzenie komórek organizmu. Stosuje się je m.in. w napojach, wodach mineralnych, gumach do żucia, produktach tłuszczowych, biszkoptach, kostkach rosołowych, serach, pieczywie, pasztetach, deserach w proszku, pomidorach konserwowych, przetworach mięsnych, płatkach i puree ziemniaczanych.

One także mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Powodują wysypki (E 310 - 312), zaburzenia pracy wątroby i zwiększenia poziomu cholesterolu (E 320), są rakotwórcze (E 321) lub zakłócają trawienie (E 338-341).

Syntetyczne ulepszacze

Emulgatory, to kolejna grupa substancji często dodawanych do żywności. Odpowiadają bowiem za utrzymanie jednolitej konsystencji produktów spożywczych. Wykorzystywane są w sokach, miodach pitnych, zupach w proszku, lodach, deserach w proszku, koncentratach napojów i ciast, śmietanie UHT, sosach typu dressing, majonezie niskotłuszczowym, galaretkach (zamiast żelatyny), napojach mlecznych, margarynach, konserwach mięsnych, sałatkach, ciastach, owocach kandyzowanych, przetworach owocowych, czy serach topionych. Ich szkodliwość objawia się przede wszystkim zaburzeniami układu pokarmowego.

Oczywiście nie można zapomnieć o wzmacniaczach smaku, regulatorach kwasowości i substancjach słodzących wytwarzanych syntetycznie (ok. 400 razy słodszych od cukru). Znajdziemy je m.in. w serach, wypiekach, konserwach, wędlinach, wyrobach garmażeryjnych, soli kuchennej, winie, sproszkowanych produktach żywnościowych, przyprawach, koncentratach zup w proszku, lodach i wyrobach cukierniczych.

Wszystkie te „ulepszacze" mogą mieć szkodliwe działanie. Powodują zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju (E 620 - 621), napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, bezsenność, problemy z widzeniem, utratę słuchu, trudności z oddychaniem, niewyraźną wymowę, utratę smaku, zaniki pamięci i bóle stawów (to wszystko aspartan, czyli E 951). Mają też działanie rakotwórcze (E 954, czyli sacharyna i jej sole).

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem