Uwaga na dodatki

Sprawdź, jak na twoje zdrowie wpływają barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i substancje słodzące, których pełno jest w produktach żywnościowych.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Sprawdź, jak na twoje zdrowie wpływają barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i substancje słodzące, których pełno jest w produktach żywnościowych.

Do najczęściej stosowanych substancji dodatkowych zaliczyć można barwniki i pigmenty. Znajdziemy je m.in. w przyprawach, koncentratach, napojach w proszku, miodzie sztucznym, musztardzie, wyrobach cukierniczych, marmoladach, gumach do żucia, powłokach tabletek, lodach, wędzonych rybach, owocach kandyzowanych, groszku konserwowym, maśle, margarynie, olejach, serach żółtych, pastach do zębów, czy likierze Goldwasser. Jak widać, lista jest długa, a i tak nie została wyczerpana.

Niektóre rakotwórcze

Część tych barwników i pigmentów jest zupełnie nieszkodliwa. Niektóre mogą wywołać reakcje alergiczne, np. duszności. Są i takie, których stosowanie zostało zabronione (E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 133, E 152, E 160f) bądź które są substancjami rakotwórczymi (E 131, FCF, E 142).

Kolejna grupa to antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze. Odpowiadają one za eliminowanie tzw. wolnych rodników, czyli atomów mogących powodować uszkodzenie komórek organizmu. Stosuje się je m.in. w napojach, wodach mineralnych, gumach do żucia, produktach tłuszczowych, biszkoptach, kostkach rosołowych, serach, pieczywie, pasztetach, deserach w proszku, pomidorach konserwowych, przetworach mięsnych, płatkach i puree ziemniaczanych.

One także mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Powodują wysypki (E 310 - 312), zaburzenia pracy wątroby i zwiększenia poziomu cholesterolu (E 320), są rakotwórcze (E 321) lub zakłócają trawienie (E 338-341).

Syntetyczne ulepszacze

Emulgatory, to kolejna grupa substancji często dodawanych do żywności. Odpowiadają bowiem za utrzymanie jednolitej konsystencji produktów spożywczych. Wykorzystywane są w sokach, miodach pitnych, zupach w proszku, lodach, deserach w proszku, koncentratach napojów i ciast, śmietanie UHT, sosach typu dressing, majonezie niskotłuszczowym, galaretkach (zamiast żelatyny), napojach mlecznych, margarynach, konserwach mięsnych, sałatkach, ciastach, owocach kandyzowanych, przetworach owocowych, czy serach topionych. Ich szkodliwość objawia się przede wszystkim zaburzeniami układu pokarmowego.

Oczywiście nie można zapomnieć o wzmacniaczach smaku, regulatorach kwasowości i substancjach słodzących wytwarzanych syntetycznie (ok. 400 razy słodszych od cukru). Znajdziemy je m.in. w serach, wypiekach, konserwach, wędlinach, wyrobach garmażeryjnych, soli kuchennej, winie, sproszkowanych produktach żywnościowych, przyprawach, koncentratach zup w proszku, lodach i wyrobach cukierniczych.

Wszystkie te „ulepszacze" mogą mieć szkodliwe działanie. Powodują zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju (E 620 - 621), napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, bezsenność, problemy z widzeniem, utratę słuchu, trudności z oddychaniem, niewyraźną wymowę, utratę smaku, zaniki pamięci i bóle stawów (to wszystko aspartan, czyli E 951). Mają też działanie rakotwórcze (E 954, czyli sacharyna i jej sole).

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja