Uszy słonia. Tym ciasteczkom trudno się oprzeć
Kiedy przeczytałyśmy książkę "Zupa z granatów" Marshy Mehran, do naszego zbioru przepisów kulinarnych trafiły dwa: uszy słonia i cebulowa zupa z soczewicą. Te irańskie ciasteczka do złudzenia przypominają nasz rodzimy chrust, inaczej zwany faworkami. Pachną jednak jak z baśni z 1000 i jednej nocy: różą, kardamonem i cynamonem. Cały sekret tkwi w rozwałkowaniu ciasta na grubość arkusza papieru. Im cieniej rozwałkujemy, tym bardziej kruche i chrupiące będą wonne kokardki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Jajko roztrzep w misce. Dodaj mleko, cukier, wodę różaną i kardamon. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj powoli na jednolitą masę. Oderwij ¼ ciasta, rozwałkuj na grubość arkusza papieru. Wycinaj krążki.
- Każdy krążek ściśnij w taki sposób, aby utworzyła się kokarda. Wtedy robią się słoniowe uszy. Olej rozgrzej w głębokim rondlu. Wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie się smażyć, to znaczy, że olej jest gorący.
- Ostrożnie wkładaj po 4–5 kokardek naraz. Piecz, aż zrumienią się na złoto.
- Wybieraj je szczypcami lub cedzakiem i odkładaj na papierowy ręcznik do ostygnięcia.
- Oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Możesz jeść jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień, jeśli tylko zostaną, też są wyśmienite.
Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze