Trwa ładowanie...

Ula Chincz pokazała, jak mrozi owoce. W czym tkwi sekret?

Wielu z nas mrozi teraz owoce po to, aby ze skarbów lata móc korzystać też jesienią i zimą. Często jednak ta pozornie prosta czynność sprawia nam wiele trudności. Owoce są oblodzone i sklejają się, co utrudnia odmrożenie pojedynczej porcji. Nie musi tak jednak być. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad. Zobacz, jak znana dziennikarka Ula Chincz mrozi letnie owoce. To bardzo proste!

Mrożone letnie owoceMrożone letnie owoceŹródło: Adobe Stock, fot: Sagar Simkhada
d3zrlz5
d3zrlz5

Letnie owoce smakują obłędnie. Truskawki, jagody, borówki i maliny są teraz najsłodsze. Warto więc zachować trochę skarbów lata na zimę. Zamrożone owoce możemy wykorzystać do ciast, kompotów czy koktajli. Możemy dodawać je do deserów, owsianek czy nawet jeść bez niczego.

Często jednak wyciągając zamrożone owoce z zamrażarki, orientujemy się, że owoce całkowicie się posklejały i przypominają raczej jedną wielką owocową bryłę lodu. Owoce mrożone razem w woreczku mogą łatwo się poobijać, a wtedy puszczają sok, który zmrożony tworzy wokół owoców grudy lodu. Trudno jest wówczas odmrozić pojedynczą porcję. Takie owoce wyglądają też nieapetycznie i tracą na smaku.

Ula Chincz to dziennikarka, prezenterka telewizyjna i youtuberka. Prowadziła programy śniadaniowe w TVP2 i stacji TVN. Obecnie Chincz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, pod nazwą "Ula Pedantula". Znana prezenterka pokazała na TikToku, jak mrozi letnie owoce. Sekret tkwi w podwójnym mrożeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Jak Ula Chincz mrozi owoce?

  1. Owoce dokładnie płukamy w zlewie lub dużej misce z wodą.
  2. Odsączamy na sicie i usuwamy ewentualne ogonki, pestki itd.
  3. Na blacie rozkładamy dużą ścierkę, na której kładziemy owoce i przykrywamy je drugą ścierką.
  4. Osuszone owoce układamy na tackach lub w naczyniach żaroodpornych. Ważne, żeby układać je pojedynczo, zachowując niewielkie odstępy.
  5. Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin (najwygodniej po prostu zamrozić je przez noc).
  6. Kiedy owoce będą już zamrożone, przekładamy je do woreczków, które ponownie wkładamy do zamrażarki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj