Ula Chincz pokazała, jak mrozi owoce. W czym tkwi sekret?

Wielu z nas mrozi teraz owoce po to, aby ze skarbów lata móc korzystać też jesienią i zimą. Często jednak ta pozornie prosta czynność sprawia nam wiele trudności. Owoce są oblodzone i sklejają się, co utrudnia odmrożenie pojedynczej porcji. Nie musi tak jednak być. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad. Zobacz, jak znana dziennikarka Ula Chincz mrozi letnie owoce. To bardzo proste!

Mrożone letnie owoceMrożone letnie owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sagar Simkhada

Letnie owoce smakują obłędnie. Truskawki, jagody, borówki i maliny są teraz najsłodsze. Warto więc zachować trochę skarbów lata na zimę. Zamrożone owoce możemy wykorzystać do ciast, kompotów czy koktajli. Możemy dodawać je do deserów, owsianek czy nawet jeść bez niczego.

Często jednak wyciągając zamrożone owoce z zamrażarki, orientujemy się, że owoce całkowicie się posklejały i przypominają raczej jedną wielką owocową bryłę lodu. Owoce mrożone razem w woreczku mogą łatwo się poobijać, a wtedy puszczają sok, który zmrożony tworzy wokół owoców grudy lodu. Trudno jest wówczas odmrozić pojedynczą porcję. Takie owoce wyglądają też nieapetycznie i tracą na smaku.

Ula Chincz to dziennikarka, prezenterka telewizyjna i youtuberka. Prowadziła programy śniadaniowe w TVP2 i stacji TVN. Obecnie Chincz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, pod nazwą "Ula Pedantula". Znana prezenterka pokazała na TikToku, jak mrozi letnie owoce. Sekret tkwi w podwójnym mrożeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Jak Ula Chincz mrozi owoce?

  1. Owoce dokładnie płukamy w zlewie lub dużej misce z wodą.
  2. Odsączamy na sicie i usuwamy ewentualne ogonki, pestki itd.
  3. Na blacie rozkładamy dużą ścierkę, na której kładziemy owoce i przykrywamy je drugą ścierką.
  4. Osuszone owoce układamy na tackach lub w naczyniach żaroodpornych. Ważne, żeby układać je pojedynczo, zachowując niewielkie odstępy.
  5. Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin (najwygodniej po prostu zamrozić je przez noc).
  6. Kiedy owoce będą już zamrożone, przekładamy je do woreczków, które ponownie wkładamy do zamrażarki.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm