Ula Chincz pokazała, jak mrozi owoce. W czym tkwi sekret?

Wielu z nas mrozi teraz owoce po to, aby ze skarbów lata móc korzystać też jesienią i zimą. Często jednak ta pozornie prosta czynność sprawia nam wiele trudności. Owoce są oblodzone i sklejają się, co utrudnia odmrożenie pojedynczej porcji. Nie musi tak jednak być. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad. Zobacz, jak znana dziennikarka Ula Chincz mrozi letnie owoce. To bardzo proste!

Mrożone letnie owoceMrożone letnie owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sagar Simkhada

Letnie owoce smakują obłędnie. Truskawki, jagody, borówki i maliny są teraz najsłodsze. Warto więc zachować trochę skarbów lata na zimę. Zamrożone owoce możemy wykorzystać do ciast, kompotów czy koktajli. Możemy dodawać je do deserów, owsianek czy nawet jeść bez niczego.

Często jednak wyciągając zamrożone owoce z zamrażarki, orientujemy się, że owoce całkowicie się posklejały i przypominają raczej jedną wielką owocową bryłę lodu. Owoce mrożone razem w woreczku mogą łatwo się poobijać, a wtedy puszczają sok, który zmrożony tworzy wokół owoców grudy lodu. Trudno jest wówczas odmrozić pojedynczą porcję. Takie owoce wyglądają też nieapetycznie i tracą na smaku.

Ula Chincz to dziennikarka, prezenterka telewizyjna i youtuberka. Prowadziła programy śniadaniowe w TVP2 i stacji TVN. Obecnie Chincz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, pod nazwą "Ula Pedantula". Znana prezenterka pokazała na TikToku, jak mrozi letnie owoce. Sekret tkwi w podwójnym mrożeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Jak Ula Chincz mrozi owoce?

  1. Owoce dokładnie płukamy w zlewie lub dużej misce z wodą.
  2. Odsączamy na sicie i usuwamy ewentualne ogonki, pestki itd.
  3. Na blacie rozkładamy dużą ścierkę, na której kładziemy owoce i przykrywamy je drugą ścierką.
  4. Osuszone owoce układamy na tackach lub w naczyniach żaroodpornych. Ważne, żeby układać je pojedynczo, zachowując niewielkie odstępy.
  5. Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin (najwygodniej po prostu zamrozić je przez noc).
  6. Kiedy owoce będą już zamrożone, przekładamy je do woreczków, które ponownie wkładamy do zamrażarki.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza