Udka po chińsku. Mięso, które rozpływa się w ustach
Pomysł na szybki i smaczny obiad w azjatyckim stylu dla całej rodziny. Miękkie i soczyste udka z kurczaka z mieszanką chińską, zanurzone w aromatycznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 udek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta chili
- sól
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Przepis
- Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
- Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i gotuję około dziesięciu minut.
- Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
- Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl