Trwa ładowanie...
deidhb9
oprac. Katarzyna Gileta

Udka po chińsku. Mięso, które rozpływa się w ustach

Przepis

Pomysł na szybki i smaczny obiad w azjatyckim stylu dla całej rodziny. Miękkie i soczyste udka z kurczaka z mieszanką chińską, zanurzone w aromatycznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

deidhb9
2.2
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 5 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Przepis
  • Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i gotuję około dziesięciu minut.
  • Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka po chińsku. Mięso, które rozpływa się w ustach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
11
Share
deidhb9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deidhb9
deidhb9
deidhb9
deidhb9
Więcej tematów
deidhb9