Udka po chińsku. Mięso, które rozpływa się w ustach

Pomysł na szybki i smaczny obiad w azjatyckim stylu dla całej rodziny. Miękkie i soczyste udka z kurczaka z mieszanką chińską, zanurzone w aromatycznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Udka po chińsku Mięso, które rozpływa się w ustachUdka po chińsku Mięso, które rozpływa się w ustach
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przepis

  • Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i gotuję około dziesięciu minut.
  • Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne