Udka pieczone z młodą kapustką
Prosty przepis na danie z udek kurczaka, otulonych aromatycznym boczkiem. Boczek sprawia, że mięso wychodzi pyszne i soczyste. Cała rodzina będzie się zajadać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- 11 udek kurczaka
- 11 pasków boczku parzonego
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1/3 główki kapusty młodej
- 1 marchew
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka vegety
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Mięso myję, osuszam, wyjmuję kości, zdejmuję skórę, rozbijam. Doprawiam Przyprawą gyros.
- Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Na środku każdego udka umieszczam ugotowaną kapustę.
- Mięso zwijam w roladki i owijam boczkiem.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze