Trwa ładowanie...
d24crdr
30-05-2022 11:12

Udka pieczone z młodą kapustką

Przepis

Prosty przepis na danie z udek kurczaka, otulonych aromatycznym boczkiem. Boczek sprawia, że mięso wychodzi pyszne i soczyste. Cała rodzina będzie się zajadać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d24crdr
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 11 udek kurczaka
  • 11 pasków boczku parzonego
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka vegety
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
  • Mięso myję, osuszam, wyjmuję kości, zdejmuję skórę, rozbijam. Doprawiam Przyprawą gyros.
  • Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Na środku każdego udka umieszczam ugotowaną kapustę.
  • Mięso zwijam w roladki i owijam boczkiem.
  • Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka pieczone z młodą kapustką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24crdr
d24crdr
d24crdr
d24crdr
Więcej tematów
d24crdr