Udka kurczaka z grilla. Wypróbuj pomarańczową marynatę
Przypieczone z wierzchu i mięciutkie w środku mięso z grilla. Sekretem jest aromatyczna marynatab z dodatkiem soku pomarańczowego, ziół i miodu. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów". Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 udek (podudzi) z kurczka,
- sok z pomarańczy,
- skórka otarta z pomarańczy,
- łyżka posiekanego świeżgo tymianku i rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju
Wyjąć kości z podudzi, skórę zostawić. Do miski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować na tacce, lub na patelni grilowej.
Polecamy też przepis na chłodnik
src="https://d.wpimg.pl/1129026739--437907114/chlodnik.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze