Trwa ładowanie...
deyqm6l
20-07-2018 09:50

Udka kurczaka z grilla. Wypróbuj pomarańczową marynatę

Przepis

Przypieczone z wierzchu i mięciutkie w środku mięso z grilla. Sekretem jest aromatyczna marynatab z dodatkiem soku pomarańczowego, ziół i miodu. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów". Wypróbujcie koniecznie.

deyqm6l
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 8 udek (podudzi) z kurczka,
  • sok z pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • łyżka posiekanego świeżgo tymianku i rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju
Przepis

Wyjąć kości z podudzi, skórę zostawić. Do miski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować na tacce, lub na patelni grilowej.

Polecamy też przepis na chłodnik

Udka kurczaka z grilla. Wypróbuj pomarańczową marynatę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
Więcej tematów
deyqm6l