Udka kurczaka z grilla. Wypróbuj pomarańczową marynatę
Przypieczone z wierzchu i mięciutkie w środku mięso z grilla. Sekretem jest aromatyczna marynatab z dodatkiem soku pomarańczowego, ziół i miodu. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów". Wypróbujcie koniecznie.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 udek (podudzi) z kurczka,
- sok z pomarańczy,
- skórka otarta z pomarańczy,
- łyżka posiekanego świeżgo tymianku i rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju
Przepis
Wyjąć kości z podudzi, skórę zostawić. Do miski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować na tacce, lub na patelni grilowej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl