Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście
Przepis na żeberka pieczone z kiszoną kapusta znają chyba wszyscy. Ale mało kto wie, że w ten sam sposób możemy przygotować także udka kurczaka. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie. Do tego gotowane lub pieczone ziemniaczki i pyszny obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 opakowanie pomysł na soczystego kurczaka z ziołami i papryką
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 dag grzybów suszonych
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję na połówki i doprawiam pomysłem na soczystego kurczaka z papryką i ziołami oraz solą. Mięso układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.
- Grzyby suszone zalewam gorącą wodą i moczę. Kapustę kiszoną przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję grzyby wraz z wodą z moczenia grzybów, powidła, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję jeszcze 20 minut.
- Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi udkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl