Udka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepis

Pomysł na pyszny i szybki obiad w azjatyckim stylu. Udka duszone z warzywami w aromatycznym sosie posmakują wszystkim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Udka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepisUdka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kilka grzybów Mun
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu chili słodkiego
  • sól
  • szczypta chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam.
  • Grzyby Mun zalewam gorącą wodą. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
  • Marchew obieram, kroję w słupki. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
  • Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki. Kapustę pekińską szatkuję drobno.
  • Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇