Udka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepis
Pomysł na pyszny i szybki obiad w azjatyckim stylu. Udka duszone z warzywami w aromatycznym sosie posmakują wszystkim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- kilka grzybów Mun
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- olej do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu chili słodkiego
- sól
- szczypta chili
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam.
- Grzyby Mun zalewam gorącą wodą. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
- Marchew obieram, kroję w słupki. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
- Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki. Kapustę pekińską szatkuję drobno.
- Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze