Uderz dietą w przesilenie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 75 kroków do walki z wiosennym przesileniem

Obraz
© Shutterstock.com

Wydawać by się mogło, że wraz z budzącą się do życia przyrodą, my również poczujemy nagły przypływ sił witalnych. Niestety, zamiast tego odczuwamy zmęczenie, mamy gorszy nastrój. Specjaliści przekonują, że co piąta osoba cierpi z powodu wiosennego przesilenia. Jak przetrwać ten trudny okres?

/ 7Jak dodać sobie energii?

Obraz
© 123RF.COM

- Zmęczenie, brak energii, bóle głowy wynikają często z niedoborów witamin po okresie zimowym. Powinniśmy więc zadbać o to, by na naszych talerzach znalazła się duża ilość świeżych warzyw i owoców, które są źródłem antyoksydantów, witamin i związków mineralnych. Nastrój poprawimy sobie również przez wzbogacenie naszej diety o cenne kwasy omega-3. Pamiętajmy zatem o rybach, jednak starajmy się omijać ryby hodowlane. Do pracy, zamiast kolejnej kanapki z chlebem z supermarketu i wędliną, warto przygotować sobie zdrowy pożywny koktajl – przekonuje Joanna Skałecka, Trenerka Zdrowej Diety.

/ 7Pamiętaj o regularnych posiłkach

Obraz
© flickr.com

Aby poradzić sobie z objawami wiosennego przesilenia, a przy okazji zgubić kilka dodatkowych kilogramów, powinniśmy jeść pięć posiłków dziennie w odstępach nie większych niż góra trzy godziny. Dlaczego to takie ważne? Organizm przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić – zużywa ją. Pamiętajmy, by posiłki były lekkostrawne, dlatego warto unikać smażonych i tłustych potraw oraz słodyczy.

/ 7Dieta bogata w warzywa i owoce

Obraz
© 123RF.COM

Gorsze samopoczucie może wynikać z niedoboru witamin i składników mineralnych. Trenerka Zdrowej Diety radzi więc, by codziennie jeść min. 400 g warzyw i owoców najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Dostarczą one nam witamin i mikroelementów. Sięgajmy również po kiełki, mrożonki i nowalijki (jednak od sprawdzonych dostawców, by mieć pewność, że nie są one nafaszerowane chemią). - Pamiętajmy też o witaminie D, którą to powinniśmy całą zimę suplementować. Jeśli tego nie robiliśmy, warto udać się nawet teraz do apteki, aby zakupić „witaminę słońca” - dodaje dietetyk.

/ 7Super koktajl na drugie śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

- Należy pamiętać o bardzo wartościowych produktach, zwanych super foods, takich np. jak siemię lniane, nasiona chia, jagody goji. Możemy dodawać je do sałatek, własnych wypiekanych ciasteczek czy też wykorzytsac jako składnik porannej owsianki. Zdecydowanie warto zaprzyjaźnić się z zieloną pietruszką. To prawdziwa skarbnica zdrowia i do tego jaka tania! Pietruszka zawiera witaminę C, która pomaga przyswoić nam żelazo. Dodatkowo zawiera również cenne witaminy z grupy B - wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety. Jeden posiłek dziennie zastąpmy zielonym koktajlem warzywno-owocowym. Wrzućmy do blendera kielichowego garść jarmużu, cząstki jabłka, dodajmy sok z limonki oraz wodę niegazowaną. Całość wystarczy zmiksować i gotowe!

/ 7Nawodnienie to podstawa

Obraz
© 123RF.COM

Zmęczenie często wynika też ze zbyt małej ilości spożywanej wody. - Dwa litry wody dziennie to podstawa! Do wody warto dodać wyciśniętą cytrynę. Rano, po przebudzeniu, polecam wypić szklankę wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego (najlepszy domowy lub organiczny), plus łyżka miodu. Aby w pełni cieszyć z prozdrowotnych właściwości tej mikstury, najlepiej przygotować ją sobie już wieczorem i odstawić, by rano byłą gotowa do wypicia - radzi Trenerka Zdrowej Diety.

/ 7Ruszaj się

Obraz
© 123RF.COM

– Codzienna aktywność fizyczna jest bardzo ważna. Wystarczy nawet 20 minut. Może to być rower, jogging, ćwiczenia w domu czy spacer – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety. Ruch to recepta na złe samopoczucie i gorszy nastrój. Nawet krótka, poranna gimnastyka doda nam energii i poprawi humor. Przy okazji dotlenimy organizm, co korzystnie wpłynie na koncentrację. W trakcie ćwiczeń wydzielają endorfiny i serotonina, zwane hormonami szczęścia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce