Uderz dietą w przesilenie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 75 kroków do walki z wiosennym przesileniem

Obraz
© Shutterstock.com

Wydawać by się mogło, że wraz z budzącą się do życia przyrodą, my również poczujemy nagły przypływ sił witalnych. Niestety, zamiast tego odczuwamy zmęczenie, mamy gorszy nastrój. Specjaliści przekonują, że co piąta osoba cierpi z powodu wiosennego przesilenia. Jak przetrwać ten trudny okres?

/ 7Jak dodać sobie energii?

Obraz
© 123RF.COM

- Zmęczenie, brak energii, bóle głowy wynikają często z niedoborów witamin po okresie zimowym. Powinniśmy więc zadbać o to, by na naszych talerzach znalazła się duża ilość świeżych warzyw i owoców, które są źródłem antyoksydantów, witamin i związków mineralnych. Nastrój poprawimy sobie również przez wzbogacenie naszej diety o cenne kwasy omega-3. Pamiętajmy zatem o rybach, jednak starajmy się omijać ryby hodowlane. Do pracy, zamiast kolejnej kanapki z chlebem z supermarketu i wędliną, warto przygotować sobie zdrowy pożywny koktajl – przekonuje Joanna Skałecka, Trenerka Zdrowej Diety.

/ 7Pamiętaj o regularnych posiłkach

Obraz
© flickr.com

Aby poradzić sobie z objawami wiosennego przesilenia, a przy okazji zgubić kilka dodatkowych kilogramów, powinniśmy jeść pięć posiłków dziennie w odstępach nie większych niż góra trzy godziny. Dlaczego to takie ważne? Organizm przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić – zużywa ją. Pamiętajmy, by posiłki były lekkostrawne, dlatego warto unikać smażonych i tłustych potraw oraz słodyczy.

/ 7Dieta bogata w warzywa i owoce

Obraz
© 123RF.COM

Gorsze samopoczucie może wynikać z niedoboru witamin i składników mineralnych. Trenerka Zdrowej Diety radzi więc, by codziennie jeść min. 400 g warzyw i owoców najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Dostarczą one nam witamin i mikroelementów. Sięgajmy również po kiełki, mrożonki i nowalijki (jednak od sprawdzonych dostawców, by mieć pewność, że nie są one nafaszerowane chemią). - Pamiętajmy też o witaminie D, którą to powinniśmy całą zimę suplementować. Jeśli tego nie robiliśmy, warto udać się nawet teraz do apteki, aby zakupić „witaminę słońca” - dodaje dietetyk.

/ 7Super koktajl na drugie śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

- Należy pamiętać o bardzo wartościowych produktach, zwanych super foods, takich np. jak siemię lniane, nasiona chia, jagody goji. Możemy dodawać je do sałatek, własnych wypiekanych ciasteczek czy też wykorzytsac jako składnik porannej owsianki. Zdecydowanie warto zaprzyjaźnić się z zieloną pietruszką. To prawdziwa skarbnica zdrowia i do tego jaka tania! Pietruszka zawiera witaminę C, która pomaga przyswoić nam żelazo. Dodatkowo zawiera również cenne witaminy z grupy B - wyjaśnia Trenerka Zdrowej Diety. Jeden posiłek dziennie zastąpmy zielonym koktajlem warzywno-owocowym. Wrzućmy do blendera kielichowego garść jarmużu, cząstki jabłka, dodajmy sok z limonki oraz wodę niegazowaną. Całość wystarczy zmiksować i gotowe!

/ 7Nawodnienie to podstawa

Obraz
© 123RF.COM

Zmęczenie często wynika też ze zbyt małej ilości spożywanej wody. - Dwa litry wody dziennie to podstawa! Do wody warto dodać wyciśniętą cytrynę. Rano, po przebudzeniu, polecam wypić szklankę wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego (najlepszy domowy lub organiczny), plus łyżka miodu. Aby w pełni cieszyć z prozdrowotnych właściwości tej mikstury, najlepiej przygotować ją sobie już wieczorem i odstawić, by rano byłą gotowa do wypicia - radzi Trenerka Zdrowej Diety.

/ 7Ruszaj się

Obraz
© 123RF.COM

– Codzienna aktywność fizyczna jest bardzo ważna. Wystarczy nawet 20 minut. Może to być rower, jogging, ćwiczenia w domu czy spacer – przekonuje Trenerka Zdrowej Diety. Ruch to recepta na złe samopoczucie i gorszy nastrój. Nawet krótka, poranna gimnastyka doda nam energii i poprawi humor. Przy okazji dotlenimy organizm, co korzystnie wpłynie na koncentrację. W trakcie ćwiczeń wydzielają endorfiny i serotonina, zwane hormonami szczęścia.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany