Trwa ładowanie...
d1l91os
08-12-2017 18:20

Ucierane z całymi jabłkami i karmelem. Proste ciasto na podwieczorek

Przepis

Ucierane ciasto w trochę w innym wydaniu: z całymi owocami zanurzonymi w cieście, oblane cudownym karmelem. Łączy w sobie lekkość wypieku i słodkie dodatki. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Przepisy tradycyjne".

d1l91os
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 6 mniejszych jabłek
  • 4 jajka
  • 220 g masła
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 180 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • karmel do podania (przepis TUTAJ)
Przepis

Jabłka obrać i wydrylować. Czas na ciasto - na najwyższych obrotach miksera utrzeć cukier z masłem, dodać mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Na końcu dodać jajka i całość zmiksować na gładką masę. Dno foremki (najlepiej okrągłej o średnicy ok. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w środku jabłka i zalać ciastem. Za pomocą łopatki delikatnie całość wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, na grzanie góra-dół, i piec 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Lekko przestudzone polać sosem karmelowym.
Zobacz także: wieniec drożdżowy z domową masą makową

Polecamy wideo: drożdżówka z wiśniami wg przedwojennego przepisu

Ucierane z całymi jabłkami i karmelem. Proste ciasto na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l91os
d1l91os
d1l91os
d1l91os
Więcej tematów
d1l91os