Ucierane z całymi jabłkami i karmelem. Proste ciasto na podwieczorek
Ucierane ciasto w trochę w innym wydaniu: z całymi owocami zanurzonymi w cieście, oblane cudownym karmelem. Łączy w sobie lekkość wypieku i słodkie dodatki. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 6 mniejszych jabłek
- 4 jajka
- 220 g masła
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 180 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- karmel do podania (przepis TUTAJ)
Jabłka obrać i wydrylować. Czas na ciasto - na najwyższych obrotach miksera utrzeć cukier z masłem, dodać mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Na końcu dodać jajka i całość zmiksować na gładką masę. Dno foremki (najlepiej okrągłej o średnicy ok. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w środku jabłka i zalać ciastem. Za pomocą łopatki delikatnie całość wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, na grzanie góra-dół, i piec 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Lekko przestudzone polać sosem karmelowym.
Zobacz także: wieniec drożdżowy z domową masą makową
src="https://d.wpimg.pl/1771606214-572850204/wie.jpg"/>
Polecamy wideo: drożdżówka z wiśniami wg przedwojennego przepisu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze