Tym prostym daniem kuchni gruzińskiej zachwycisz znajomych. Chaczapuri w domu

Chaczapuri jest dla kuchni gruzińskiej tym, czym pizza dla włoskiej czy haggis dla szkockiej. Okazuje się, że placek, w knajpach gruzińskich serwowany jako przystawka, nie jest wcale trudny do wykonania w domu. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Chaczapuri adżarskie ma formę łódki i jajko z półpłynnym żółtkiem.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY

Tzw. bieda-potrawy mają to do siebie, że często najbardziej zachwycają turystów. Kilka prostych lokalnych składników, a efekt nasze kubki smakowe pamiętają przez długie miesiące. Do tego typu dań należy gruzińskie chaczapuri, serwowane w mnogości wariantów jak kraj długi i szeroki (i to mimo że Gruzja do państw najdłuższych i najszerszych nie należy). Bazą jest placek drożdżowy wypełniony gruzińskim serem. Kształty przyjmuje najróżniejsze – kwadratowe, łódkowate, okrągłe. Ser zaś zostaje umieszczony na wierzchu lub funkcjonuje jako nadzienie.

To danie tak popularne, że Wydział ekonomii Uniwersytetu w Tibilisi opracował nawet "Khachapuri index", czyli wskaźnik ekonomiczny pozwalający badać inflację na podstawie cen placka w poszczególnych regionach.

Okazuje się, że wykonanie wersji domowej jest banalnie proste. Ciasto na chaczapuri nie różni się w zasadzie od ciasta na pizzę (jak w tym przepisie, rzecz jasna minus pomidory i oregano). Problematyczne było zastąpienie gruzińskiego sera. Okazuje się, że zamiast niego możemy użyć mieszanki trzech powszechnie dostępnych serów. Chodzi o mozzarellę, fetę i zwykły ser żółty, np. morski lub edamski. Aby osiągnąć zamierzony, przypominający oryginalną potrawę efekt, powinniśmy wszystkich trzech serów mieć tyle samo (na 3 placki po około 150 g każdego z nich).

Fetę trzeba rozdrobnić i dokładnie zmieszać ze startą na tarce mozzarellą, dodać tłustego mleka, żeby całość osiągnęła konsystencję gęstego twarogu. Ciasto należy wałkować podobnie jak na domową pizzę, ale nie równie cienko. Boki po zagięciu do góry powinny tworzyć rodzaj płytkiej "miseczki", w której zmieści się nadzienie. Dno tak uformowanych chaczapuri należy wysypać tartym serem żółtym, a następnie pokryć masą z mozzarelli i fety. Zapiekać około 15 minut w 200 stopniach z wyłączonym termoobiegiem. W końcu o wyposażenie w tę funkcję trudno podejrzewać tradycyjne piece gruzińskie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane