Tych ziół nie może zabraknąć w kuchni. Działają jak lekarstwo
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ziół. To dzięki nim potrawy są nie tylko sycące, ale przede wszystkim smaczne. Co ważne aromatyczne rośliny, to także skarbnica cennych witamin i pierwiastków, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Zioła chronią przed chorobami układu pokarmowego, moczowego, wątroby czy trzustki. Ułatwiają też wchłanianie składników odżywczych, regulują trawienie, działają rozkurczowo i bakteriobójczo. Takie właściwości mają praktycznie wszystkie używane w naszej kuchni zioła. Sprawdźmy jednak, które z nich są najzdrowsze.
Szałwia
Szałwia to jedno z najpopularniejszych ziół. Używamy jej do potraw mięsnych i rybnych, dodajemy do sosów i zup. Szałwia ma działanie antyseptyczne, wspomaga walkę z infekcjami, działa przeciwbólowo, wzmacnia nasz system immunologiczny. W dodatku szałwia, szczególnie jej świeże liście, pobudza przemianę materii i wspomaga trawienie tłuszczów, a także działa oczyszczająco na jelita i żołądek. Jakby tego było mało, redukuje nieprzyjemne objawy astmy, ma działanie uspokajające, łagodzi stany nerwowości i wspomaga sen.
Bazylia
Niezbędna w kuchni włoskiej bazylia znakomicie wspomaga trawienie i wspiera przyswajanie składników odżywczych. Zioło te wzmacnia żołądek i przeciwdziała niestrawności, łagodzi wzdęcia i wykazuje działanie rozkurczowe. W dodatku wzmacnia układ nerwowy i korzystnie działa w momentach stresu oraz napięcia psychicznego. Pobudza również krążenie, chroni przed stanami zapalnymi, łagodzi nudności i wymioty.
Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata
Oregano
Oregano, czyli popularna lebiodka, działa antybakteryjnie, a nawet potrafi usunąć z organizmu bakterie chorobotwórcze odporne na antybiotyki. Zioło to wspomaga pracę żołądka, wątroby i jelit oraz przeciwdziała wzdęciom i dobrze wpływa na układ oddechowy. To jedno z najskuteczniejszych ziół w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn. Łagodzi objawy przeziębienia, stanów zapalnych, obniża gorączkę. Zwalcza też pasożyty.
Czosnek niedźwiedzi
To niedoceniane zioło jest jednym z naszych największych sojuszników w walce z chorobami układu krążenia i serca. Czosnek obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, reguluje ciśnienie krwi, przeciwdziała zakrzepom i miażdżycy. Świeże liście czosnku niedźwiedziego pomagają również zwalczać bakterie i wirusy, zmniejszają dolegliwości trawienne oraz ułatwiają usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Rozmaryn
Rozmaryn nie bez powodu wykorzystuje się w potrawach ciężkostrawnych i tłustych. Pobudza on wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie przede wszystkim właśnie tłuszczów. Poprawia również działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego, wspomaga serce i układ krążenia. Działa antybakteryjnie, jest bardzo skuteczny w walce z objawami alergii. Świetnie wpływa na pracę układu nerwowego, łagodzi wyczerpanie i problemy ze snem.