Imponujące właściwości indyjskiej przyprawy. Dlaczego warto sięgać po kardamon?

Kardamon to jedna z najdroższych i najstarszych przypraw na świecie. Dzięki wyjątkowemu aromatowi doskonale łączy się z kawą i deserami. Zastosowany w kuchni doda potrawom kamforowo-cytrynowej nuty. Ponadto, pomoże w niektórych dolegliwościach. Warto zapoznać się z jego właściwościami.

KardamonKardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©joe alfano/EyeEm - stock.adobe.com

Kardamon – charakterystyka

Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych, jest gatunkiem byliny. Wywodzi się ze Wschodu z południowych lasów Indii. Uprawy kardamonu można dzisiaj spotkać w Sri Lance, Gwatemali, Indochinach i Tanzanii. Starożytni Egipcjanie dzięki niemu poprawiali higienę jamy ustnej, Grecy dodawali go do perfum, a Wikingom tak przypadł do gustu, że rozpowszechnili go na terenie Skandynawii.

Jest dość wysoką rośliną - łodygi kardamonu osiągają 2-5 m wysokości. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem i długimi ciemnozielonymi liśćmi o szerokości 30-60 cm. Owoce kardamonu posiadają żółto-brunatny kolor oraz drobne brunatno-czerwone nasiona, w skład których wchodzi 9 proc. olejku kardamonowego nadającego ostry, korzenny zapach.

Najlepszą odmianą kardamonu jest kardamon malabarski. Oprócz niego wyróżniamy kardamon nepalski czy jawajski. Kardamon uprawiany jest w lasach tropikalnych, gdzie przede wszystkim tworzy zbawienny cień. Owoce kardamonu zbiera się od października do grudnia, następnie ostrożnie i powoli się je suszy. Strąki kardamonu można dostać w całości lub osobno. Nasiona kardamonu można kupić luzem lub w postaci mielonej. Kardamon charakteryzuje się ostrym i aromatycznym zapachem oraz ciepłym kamforowo-cytrynowym smakiem.

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

100 g kardamonu dostarcza ok. 230 kcal. Ponadto, taka ilość przyprawy zawiera 10 g białka, 2 g tłuszczu i 20 g błonnika. Kardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, a także tiaminy, niacyny, witaminy C i B6.

Kardamon – właściwości lecznicze

Kardamon okazuje się być pomocny przy dolegliwościach żołądkowych, zaparciach, biegunkach i innych problemach układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom pobudza trawienie, likwiduje wzdęcia i gazy, a także zgagę. Kardamon można stosować w leczeniu choroby wrzodowej oraz zapaleniu gardła. Przyprawę można wykorzystać w problemach ze świeżym oddechem. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa toksyny z dróg moczowych i pęcherza, pomoże też w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Zawartość witaminy C sprawia, że jest skutecznym środkiem na przeziębienia i grypę, zapalenie oskrzeli i kaszel. Kolejnym atutem przyprawy są właściwości chroniące przed nowotworami oraz hamujące ich rozwój.

Kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Ponadto, może okazać się dobrym afrodyzjakiem, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest do produkcji perfum ze względu na odprężający, egzotyczny zapach. Ponadto, wykorzystywany jest w aromaterapii i masażach. Jest także składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających. Doda także skórze miękkości i gładkości.

Kardamon- zastosowanie w kuchni

Ostry zapach i ciepły smak znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Najczęściej korzysta się z niego w kuchni azjatyckiej Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Kardamon jest jednym z głównych składników mieszanek przypraw, np. curry, garam masala. Dopełni smak potraw drobiowych, rybnych oraz potraw z ryżem. Kardamon wykorzystywany jest także w przygotowywaniu wypieków – ciast, ciasteczek, a także naleśników, racuchów czy pierników. Można go z powodzeniem dodawać do sałatek owocowych i napojów, np. grzanego piwa lub wina, nalewek, kompotów oraz kawy i herbaty.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm