Imponujące właściwości indyjskiej przyprawy. Dlaczego warto sięgać po kardamon?

Kardamon to jedna z najdroższych i najstarszych przypraw na świecie. Dzięki wyjątkowemu aromatowi doskonale łączy się z kawą i deserami. Zastosowany w kuchni doda potrawom kamforowo-cytrynowej nuty. Ponadto, pomoże w niektórych dolegliwościach. Warto zapoznać się z jego właściwościami.

KardamonKardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©joe alfano/EyeEm - stock.adobe.com

Kardamon – charakterystyka

Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych, jest gatunkiem byliny. Wywodzi się ze Wschodu z południowych lasów Indii. Uprawy kardamonu można dzisiaj spotkać w Sri Lance, Gwatemali, Indochinach i Tanzanii. Starożytni Egipcjanie dzięki niemu poprawiali higienę jamy ustnej, Grecy dodawali go do perfum, a Wikingom tak przypadł do gustu, że rozpowszechnili go na terenie Skandynawii.

Jest dość wysoką rośliną - łodygi kardamonu osiągają 2-5 m wysokości. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem i długimi ciemnozielonymi liśćmi o szerokości 30-60 cm. Owoce kardamonu posiadają żółto-brunatny kolor oraz drobne brunatno-czerwone nasiona, w skład których wchodzi 9 proc. olejku kardamonowego nadającego ostry, korzenny zapach.

Najlepszą odmianą kardamonu jest kardamon malabarski. Oprócz niego wyróżniamy kardamon nepalski czy jawajski. Kardamon uprawiany jest w lasach tropikalnych, gdzie przede wszystkim tworzy zbawienny cień. Owoce kardamonu zbiera się od października do grudnia, następnie ostrożnie i powoli się je suszy. Strąki kardamonu można dostać w całości lub osobno. Nasiona kardamonu można kupić luzem lub w postaci mielonej. Kardamon charakteryzuje się ostrym i aromatycznym zapachem oraz ciepłym kamforowo-cytrynowym smakiem.

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

100 g kardamonu dostarcza ok. 230 kcal. Ponadto, taka ilość przyprawy zawiera 10 g białka, 2 g tłuszczu i 20 g błonnika. Kardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, a także tiaminy, niacyny, witaminy C i B6.

Kardamon – właściwości lecznicze

Kardamon okazuje się być pomocny przy dolegliwościach żołądkowych, zaparciach, biegunkach i innych problemach układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom pobudza trawienie, likwiduje wzdęcia i gazy, a także zgagę. Kardamon można stosować w leczeniu choroby wrzodowej oraz zapaleniu gardła. Przyprawę można wykorzystać w problemach ze świeżym oddechem. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa toksyny z dróg moczowych i pęcherza, pomoże też w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Zawartość witaminy C sprawia, że jest skutecznym środkiem na przeziębienia i grypę, zapalenie oskrzeli i kaszel. Kolejnym atutem przyprawy są właściwości chroniące przed nowotworami oraz hamujące ich rozwój.

Kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Ponadto, może okazać się dobrym afrodyzjakiem, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest do produkcji perfum ze względu na odprężający, egzotyczny zapach. Ponadto, wykorzystywany jest w aromaterapii i masażach. Jest także składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających. Doda także skórze miękkości i gładkości.

Kardamon- zastosowanie w kuchni

Ostry zapach i ciepły smak znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Najczęściej korzysta się z niego w kuchni azjatyckiej Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Kardamon jest jednym z głównych składników mieszanek przypraw, np. curry, garam masala. Dopełni smak potraw drobiowych, rybnych oraz potraw z ryżem. Kardamon wykorzystywany jest także w przygotowywaniu wypieków – ciast, ciasteczek, a także naleśników, racuchów czy pierników. Można go z powodzeniem dodawać do sałatek owocowych i napojów, np. grzanego piwa lub wina, nalewek, kompotów oraz kawy i herbaty.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia