Imponujące właściwości indyjskiej przyprawy. Dlaczego warto sięgać po kardamon?

Kardamon to jedna z najdroższych i najstarszych przypraw na świecie. Dzięki wyjątkowemu aromatowi doskonale łączy się z kawą i deserami. Zastosowany w kuchni doda potrawom kamforowo-cytrynowej nuty. Ponadto, pomoże w niektórych dolegliwościach. Warto zapoznać się z jego właściwościami.

KardamonKardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©joe alfano/EyeEm - stock.adobe.com

Kardamon – charakterystyka

Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych, jest gatunkiem byliny. Wywodzi się ze Wschodu z południowych lasów Indii. Uprawy kardamonu można dzisiaj spotkać w Sri Lance, Gwatemali, Indochinach i Tanzanii. Starożytni Egipcjanie dzięki niemu poprawiali higienę jamy ustnej, Grecy dodawali go do perfum, a Wikingom tak przypadł do gustu, że rozpowszechnili go na terenie Skandynawii.

Jest dość wysoką rośliną - łodygi kardamonu osiągają 2-5 m wysokości. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem i długimi ciemnozielonymi liśćmi o szerokości 30-60 cm. Owoce kardamonu posiadają żółto-brunatny kolor oraz drobne brunatno-czerwone nasiona, w skład których wchodzi 9 proc. olejku kardamonowego nadającego ostry, korzenny zapach.

Najlepszą odmianą kardamonu jest kardamon malabarski. Oprócz niego wyróżniamy kardamon nepalski czy jawajski. Kardamon uprawiany jest w lasach tropikalnych, gdzie przede wszystkim tworzy zbawienny cień. Owoce kardamonu zbiera się od października do grudnia, następnie ostrożnie i powoli się je suszy. Strąki kardamonu można dostać w całości lub osobno. Nasiona kardamonu można kupić luzem lub w postaci mielonej. Kardamon charakteryzuje się ostrym i aromatycznym zapachem oraz ciepłym kamforowo-cytrynowym smakiem.

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

100 g kardamonu dostarcza ok. 230 kcal. Ponadto, taka ilość przyprawy zawiera 10 g białka, 2 g tłuszczu i 20 g błonnika. Kardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, a także tiaminy, niacyny, witaminy C i B6.

Kardamon – właściwości lecznicze

Kardamon okazuje się być pomocny przy dolegliwościach żołądkowych, zaparciach, biegunkach i innych problemach układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom pobudza trawienie, likwiduje wzdęcia i gazy, a także zgagę. Kardamon można stosować w leczeniu choroby wrzodowej oraz zapaleniu gardła. Przyprawę można wykorzystać w problemach ze świeżym oddechem. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa toksyny z dróg moczowych i pęcherza, pomoże też w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Zawartość witaminy C sprawia, że jest skutecznym środkiem na przeziębienia i grypę, zapalenie oskrzeli i kaszel. Kolejnym atutem przyprawy są właściwości chroniące przed nowotworami oraz hamujące ich rozwój.

Kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Ponadto, może okazać się dobrym afrodyzjakiem, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest do produkcji perfum ze względu na odprężający, egzotyczny zapach. Ponadto, wykorzystywany jest w aromaterapii i masażach. Jest także składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających. Doda także skórze miękkości i gładkości.

Kardamon- zastosowanie w kuchni

Ostry zapach i ciepły smak znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Najczęściej korzysta się z niego w kuchni azjatyckiej Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Kardamon jest jednym z głównych składników mieszanek przypraw, np. curry, garam masala. Dopełni smak potraw drobiowych, rybnych oraz potraw z ryżem. Kardamon wykorzystywany jest także w przygotowywaniu wypieków – ciast, ciasteczek, a także naleśników, racuchów czy pierników. Można go z powodzeniem dodawać do sałatek owocowych i napojów, np. grzanego piwa lub wina, nalewek, kompotów oraz kawy i herbaty.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟