Imponujące właściwości indyjskiej przyprawy. Dlaczego warto sięgać po kardamon?
Kardamon to jedna z najdroższych i najstarszych przypraw na świecie. Dzięki wyjątkowemu aromatowi doskonale łączy się z kawą i deserami. Zastosowany w kuchni doda potrawom kamforowo-cytrynowej nuty. Ponadto, pomoże w niektórych dolegliwościach. Warto zapoznać się z jego właściwościami.
Kardamon – charakterystyka
Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych, jest gatunkiem byliny. Wywodzi się ze Wschodu z południowych lasów Indii. Uprawy kardamonu można dzisiaj spotkać w Sri Lance, Gwatemali, Indochinach i Tanzanii. Starożytni Egipcjanie dzięki niemu poprawiali higienę jamy ustnej, Grecy dodawali go do perfum, a Wikingom tak przypadł do gustu, że rozpowszechnili go na terenie Skandynawii.
Jest dość wysoką rośliną - łodygi kardamonu osiągają 2-5 m wysokości. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem i długimi ciemnozielonymi liśćmi o szerokości 30-60 cm. Owoce kardamonu posiadają żółto-brunatny kolor oraz drobne brunatno-czerwone nasiona, w skład których wchodzi 9 proc. olejku kardamonowego nadającego ostry, korzenny zapach.
Najlepszą odmianą kardamonu jest kardamon malabarski. Oprócz niego wyróżniamy kardamon nepalski czy jawajski. Kardamon uprawiany jest w lasach tropikalnych, gdzie przede wszystkim tworzy zbawienny cień. Owoce kardamonu zbiera się od października do grudnia, następnie ostrożnie i powoli się je suszy. Strąki kardamonu można dostać w całości lub osobno. Nasiona kardamonu można kupić luzem lub w postaci mielonej. Kardamon charakteryzuje się ostrym i aromatycznym zapachem oraz ciepłym kamforowo-cytrynowym smakiem.
Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik
100 g kardamonu dostarcza ok. 230 kcal. Ponadto, taka ilość przyprawy zawiera 10 g białka, 2 g tłuszczu i 20 g błonnika. Kardamon jest bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, a także tiaminy, niacyny, witaminy C i B6.
Kardamon – właściwości lecznicze
Kardamon okazuje się być pomocny przy dolegliwościach żołądkowych, zaparciach, biegunkach i innych problemach układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom pobudza trawienie, likwiduje wzdęcia i gazy, a także zgagę. Kardamon można stosować w leczeniu choroby wrzodowej oraz zapaleniu gardła. Przyprawę można wykorzystać w problemach ze świeżym oddechem. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa toksyny z dróg moczowych i pęcherza, pomoże też w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.
Zawartość witaminy C sprawia, że jest skutecznym środkiem na przeziębienia i grypę, zapalenie oskrzeli i kaszel. Kolejnym atutem przyprawy są właściwości chroniące przed nowotworami oraz hamujące ich rozwój.
Kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Ponadto, może okazać się dobrym afrodyzjakiem, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.
Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest do produkcji perfum ze względu na odprężający, egzotyczny zapach. Ponadto, wykorzystywany jest w aromaterapii i masażach. Jest także składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających. Doda także skórze miękkości i gładkości.
Kardamon- zastosowanie w kuchni
Ostry zapach i ciepły smak znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Najczęściej korzysta się z niego w kuchni azjatyckiej Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Kardamon jest jednym z głównych składników mieszanek przypraw, np. curry, garam masala. Dopełni smak potraw drobiowych, rybnych oraz potraw z ryżem. Kardamon wykorzystywany jest także w przygotowywaniu wypieków – ciast, ciasteczek, a także naleśników, racuchów czy pierników. Można go z powodzeniem dodawać do sałatek owocowych i napojów, np. grzanego piwa lub wina, nalewek, kompotów oraz kawy i herbaty.