Turbot z grilla. Doskonały obiad na zakończenie wakacji
Wspaniały pomysł na rodzinny obiad lub przyjęcie na świeżym powietrzu. Przepis na grillowanego turbota poleca Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzany grill możesz położyć papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.
- Młode ziemniaki ugotuj al dente, przekrój na pół i ułóż na ruszcie.
- Postaw na grillu mały rondelek i rozpuść w nim masło, dodaj posiekany czosnek i zostaw, aż do zbrązowienia masła.
- Serca karczochów pokrój na pół i ułóż na ruszcie, grilluj po 2 minuty z każdej strony.
- Rybę połóż na talerzu. Polej palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki. Obok połóż karczochy, cytrynę i ziemniaki.
- Serwuj z białym schłodzonym winem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl