Trzy trendy w gastronomii w sezonie zimowym

Zima to wymagający okres dla branży gastronomicznej. Co zrobić, by wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów? Jakie trendy obowiązują w tym sezonie? Jak dania warto wprowadzić do zimowego menu?

Obraz
Źródło zdjęć: © unsplash.com

Postaw na lekkie dania

Początek nowego roku kalendarzowego to moment zmian. Zdrowa dieta, mniej kalorii – tak brzmią najpopularniejsze postanowienia noworoczne. Warto więc zaproponować klientom lekkie, ale jednocześnie pożywne potrawy. Tworząc zimowego menu, można wykorzystać sezonowe warzywa ‒ do tej grupy zaliczają się m.in. jarmuż, brokuły, kalafior czy bataty. Smak stworzonych z nich potraw można podkreślić, korzystając z przypraw takich jak imbir, anyż, kurkuma lub cynamon. Te składniki działają rozgrzewająco na organizm człowieka i idealnie sprawdzają się podczas mroźnej, zimowej pogody. Dodawanie do potraw owoców takich jak klementynki, dynie czy grejpfruty to kolejny ciekawy trend. Wykorzystując te sezonowe owoce, skutecznie ożywisz i ubarwisz zimowe menu.

Dbaj o ekologię

No waste to ekologiczny trend, który ma na celu zmniejszenie ilości produkowanych odpadów – śmieci są jednym z największych zagrożeń dla środowiska naturalnego. No waste ostatnim czasie wkracza do kolejnych dziedzin życia. Ten trend nie ominął gastronomii. Wprowadzając w swoim lokalu politykę racjonalnego gospodarowania odpadami, ograniczysz dewastację środowiska naturalnego, a jednocześnie przyciągniesz klientów zwracających uwagę na kwestię ekologii. Jedną z metod, po którą możesz sięgnąć, by zredukować ilość wytwarzanych śmieci, jest zrezygnowanie z jednorazowych plastikowych słomek i zastąpienie ich metalowymi, które po umyciu mogą zostać wykorzystane ponownie.

Przyciągnij klientów

Sytuacja na rynku gastronomicznym dynamicznie się zmienia – jednym z ważniejszych czynników generującym zmiany jest postępujący rozwój technologiczny. Jedzenie zamawiane bezpośrednio do domu za pośrednictwem strony internetowej czy aplikacji mobilnej to rozwiązanie coraz częściej wybierane przez najmłodszych konsumentów, przyzwyczajonych do korzystania z wygodnych usług on-line. Ten trend to poważna konkurencja dla „klasycznej” gastronomii. Warto poznać preferencje swoich potencjalnych klientów i zrozumieć ich potrzeby. To jedyny sposób, aby pozostać konkurencyjnym w zmieniającej się rzeczywistości.
Więcej na temat trendów panujących w gastronomii tej zimy dowiesz się w tym miejscu: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/jesien-zima/3-trendy-w-gastronomii-na-zime.html

Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce