Trzy pomysły na faszerowane pieczarki. Pyszne, proste i świetne na różne okazje

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby w naszej kuchni. Są łatwo dostępne, tanie i możemy je kupić praktycznie przez cały rok. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo: z pieczarek zrobimy zupę, idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sosów, są świetne jako samodzielny dodatek do obiadu, możemy je smażyć, piec i dusić. Słowem: są dobre na każdą okazję.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyrighted
Magda Bukowska

Z pieczarek możemy przyrządzić także dania bardziej wyszukane, takie, które możemy podać na każdym, najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. Jednym z pomysłów na taką przekąskę są pieczarki faszerowane. Farszem może być wiele produktów, my proponujemy trzy różne przepisy na faszerowane pieczarki.

Pieczarki faszerowane serami

Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek. Wykorzystajmy do tego celu starsze pieczarki. Nawet jeśli trzymamy je w lodówce, nadal będą się otwierać i takie są najlepsze. Z każdego kapelusza ściągamy delikatnie skórkę i usuwamy czarne blaszki. Najlepiej za pomocą łyżki. W misce przygotowujemy farsz. Ulubione gatunki serów żółtych ścieramy na tarce, dodajemy bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Układamy pieczarki na blasze i pieczemy 20 minut, aż farsz się zarumieni. Podajemy od razu, kiedy jeszcze są ciepłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Pieczarki z nadzieniem ziołowym

Do pieczarek pasuje wiele ziół, ale najlepsze są zioła bardzo wyraziste, takie jak rozmaryn, tymianek czy oregano. Przygotujmy z nich pyszny farsz. Potrzebujemy kilka łyżek posiekanych świeżych ziół, bułkę tartą, jajko, masło, sól i pieprz. Zioła siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy jajko. Dosypujemy stopniowo bułkę tartą, aż masa zrobi się gęsta. Na oczyszczonych kapeluszach pieczarek układamy kawałeczek masła i nadzienie. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Takie pieczarki świetnie smakują również na zimno, więc możemy je przygotować na przyjęcie.

Pieczarki z mięsem

Pieczarki z mięsem to pomysł na pyszną kolację lub nawet obiad. To sycące danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka pieczarek, mielone mięso wołowe lub wieprzowe, jajko, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy farsz: mięso mieszamy w misce z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i papryką. Farsz układamy kopiasto na oczyszczonych pieczarkach i pieczemy w temp. 160 stopni C przez pół godziny. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz oczywiście surówką.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie