Trzy pomysły na faszerowane pieczarki. Pyszne, proste i świetne na różne okazje

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby w naszej kuchni. Są łatwo dostępne, tanie i możemy je kupić praktycznie przez cały rok. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo: z pieczarek zrobimy zupę, idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sosów, są świetne jako samodzielny dodatek do obiadu, możemy je smażyć, piec i dusić. Słowem: są dobre na każdą okazję.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyrighted
Magda Bukowska

Z pieczarek możemy przyrządzić także dania bardziej wyszukane, takie, które możemy podać na każdym, najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. Jednym z pomysłów na taką przekąskę są pieczarki faszerowane. Farszem może być wiele produktów, my proponujemy trzy różne przepisy na faszerowane pieczarki.

Pieczarki faszerowane serami

Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek. Wykorzystajmy do tego celu starsze pieczarki. Nawet jeśli trzymamy je w lodówce, nadal będą się otwierać i takie są najlepsze. Z każdego kapelusza ściągamy delikatnie skórkę i usuwamy czarne blaszki. Najlepiej za pomocą łyżki. W misce przygotowujemy farsz. Ulubione gatunki serów żółtych ścieramy na tarce, dodajemy bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Układamy pieczarki na blasze i pieczemy 20 minut, aż farsz się zarumieni. Podajemy od razu, kiedy jeszcze są ciepłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Pieczarki z nadzieniem ziołowym

Do pieczarek pasuje wiele ziół, ale najlepsze są zioła bardzo wyraziste, takie jak rozmaryn, tymianek czy oregano. Przygotujmy z nich pyszny farsz. Potrzebujemy kilka łyżek posiekanych świeżych ziół, bułkę tartą, jajko, masło, sól i pieprz. Zioła siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy jajko. Dosypujemy stopniowo bułkę tartą, aż masa zrobi się gęsta. Na oczyszczonych kapeluszach pieczarek układamy kawałeczek masła i nadzienie. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Takie pieczarki świetnie smakują również na zimno, więc możemy je przygotować na przyjęcie.

Pieczarki z mięsem

Pieczarki z mięsem to pomysł na pyszną kolację lub nawet obiad. To sycące danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka pieczarek, mielone mięso wołowe lub wieprzowe, jajko, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy farsz: mięso mieszamy w misce z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i papryką. Farsz układamy kopiasto na oczyszczonych pieczarkach i pieczemy w temp. 160 stopni C przez pół godziny. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz oczywiście surówką.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯