Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki są doceniane w kuchni pod względem możliwości przyrządzenia. Jednak niewiele osób wie, że pieczarki to również bardzo zdrowe grzyby. Pieczarki można ugotować, usmażyć lub zapiec. Możliwości jest wiele, tym bardziej że pieczarki są również bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Pieczarki – charakterystyka

Pieczarki rosną w lasach, parkach oraz przydomowych ogrodach. Można je również "niechcący" wyhodować w piwnicy, w garażu lub na strychu, ponieważ pieczarki nie potrzebują słońca do uprawy. Owocniki pieczarek mają mięsiste, blaszkowate kapelusze. Zazwyczaj kolor pieczarek jest biały. Po zerwaniu pieczarki szybko się wysuszają i tracą barwę. W Europie znanych jest ponad 100 rodzajów pieczarek, jednak jadalne są tylko pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki dwuzarodnikowe występują w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji oraz w Australii. Pieczarki dwuzarodnikowe są pospolicie uprawiane. Rosną od maja do września.

Pieczarki – jak zbierać?

Wśród pieczarek można również odnaleźć odmiany trujące, dlatego warto uważnie przyglądać się grzybom zbieranym w lesie. Młode pieczarki mają bowiem pod kapeluszem białe blaszki tak jak muchomor jadowity. Pomyłka niedoświadczonego grzybiarza może kosztować w tym wypadku nawet życie, dlatego warto zbierać tylko dorosłe grzyby.

Pieczarki – wartości odżywcze

Pieczarka kojarzy się głównie z grzybem, który rośnie na łąkach lub w miejscach nawożonych obornikiem. Jednak do sklepu trafiają zazwyczaj pieczarki, które były specjalnie uprawiane na polu. Poza smakiem, pieczarkę wyróżnia również bogactwo witamin oraz soli mineralnych. Pieczarki zawierają potas, miedź, selen oraz jod. Są również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę narządów układu pokarmowego. Poza tym, w składzie pieczarek można odnaleźć witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, D oraz E.

Pieczarki w cieście serowym

Pieczarki – właściwości lecznicze

Pieczarki pomagają obniżyć poziom glukozy i "złego" cholesterolu we krwi. Poza tym zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych i usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Pieczarki powinny również znaleźć się w codziennym menu osób, które chciałyby schudnąć, ponieważ mają pozytywny wpływ na odporność jelitową. Pieczarki mają również właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Pieczarki – zastosowanie w kuchni

Pieczarki można przyrządzić na wiele sposobów. Wybornie smakują pieczarki faszerowane, pieczarki marynowane oraz pieczarki nadziewane. Dobrym pomysłem na pyszne danie jest leczo z pieczarkami, omlet z pieczarkami lub paszteciki z pieczarkami. Pieczarki pasują także do dań mięsnych (schabu czy karkówki). Można również usmażyć krokiety z pieczarkami, naleśniki z pieczarkami lub zawinąć grzybki w ciasto francuskie. Swoich wielbicieli ma również krem z pieczarek, a także sałatka z pieczarek. Popularna jest również pizza z pieczarkami oraz zapiekanka z pieczarkami.

Pieczarki – do czego pasuje sos pieczarkowy?

Z pieczarek można również przyrządzić kremowy sos z dodatkiem śmietany. Sosu pieczarkowego można dodać do makaronu lub ryżu. Przygotowując sos, do którego ktoś chce wrzucić kawałki kurczaka, warto smażyć oba produkty razem. Dzięki temu, smaki się połączą, a sos zyska wyrazisty aromat.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥