Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki są doceniane w kuchni pod względem możliwości przyrządzenia. Jednak niewiele osób wie, że pieczarki to również bardzo zdrowe grzyby. Pieczarki można ugotować, usmażyć lub zapiec. Możliwości jest wiele, tym bardziej że pieczarki są również bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Pieczarki – charakterystyka

Pieczarki rosną w lasach, parkach oraz przydomowych ogrodach. Można je również "niechcący" wyhodować w piwnicy, w garażu lub na strychu, ponieważ pieczarki nie potrzebują słońca do uprawy. Owocniki pieczarek mają mięsiste, blaszkowate kapelusze. Zazwyczaj kolor pieczarek jest biały. Po zerwaniu pieczarki szybko się wysuszają i tracą barwę. W Europie znanych jest ponad 100 rodzajów pieczarek, jednak jadalne są tylko pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki dwuzarodnikowe występują w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji oraz w Australii. Pieczarki dwuzarodnikowe są pospolicie uprawiane. Rosną od maja do września.

Pieczarki – jak zbierać?

Wśród pieczarek można również odnaleźć odmiany trujące, dlatego warto uważnie przyglądać się grzybom zbieranym w lesie. Młode pieczarki mają bowiem pod kapeluszem białe blaszki tak jak muchomor jadowity. Pomyłka niedoświadczonego grzybiarza może kosztować w tym wypadku nawet życie, dlatego warto zbierać tylko dorosłe grzyby.

Pieczarki – wartości odżywcze

Pieczarka kojarzy się głównie z grzybem, który rośnie na łąkach lub w miejscach nawożonych obornikiem. Jednak do sklepu trafiają zazwyczaj pieczarki, które były specjalnie uprawiane na polu. Poza smakiem, pieczarkę wyróżnia również bogactwo witamin oraz soli mineralnych. Pieczarki zawierają potas, miedź, selen oraz jod. Są również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę narządów układu pokarmowego. Poza tym, w składzie pieczarek można odnaleźć witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, D oraz E.

Pieczarki w cieście serowym

Pieczarki – właściwości lecznicze

Pieczarki pomagają obniżyć poziom glukozy i "złego" cholesterolu we krwi. Poza tym zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych i usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Pieczarki powinny również znaleźć się w codziennym menu osób, które chciałyby schudnąć, ponieważ mają pozytywny wpływ na odporność jelitową. Pieczarki mają również właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Pieczarki – zastosowanie w kuchni

Pieczarki można przyrządzić na wiele sposobów. Wybornie smakują pieczarki faszerowane, pieczarki marynowane oraz pieczarki nadziewane. Dobrym pomysłem na pyszne danie jest leczo z pieczarkami, omlet z pieczarkami lub paszteciki z pieczarkami. Pieczarki pasują także do dań mięsnych (schabu czy karkówki). Można również usmażyć krokiety z pieczarkami, naleśniki z pieczarkami lub zawinąć grzybki w ciasto francuskie. Swoich wielbicieli ma również krem z pieczarek, a także sałatka z pieczarek. Popularna jest również pizza z pieczarkami oraz zapiekanka z pieczarkami.

Pieczarki – do czego pasuje sos pieczarkowy?

Z pieczarek można również przyrządzić kremowy sos z dodatkiem śmietany. Sosu pieczarkowego można dodać do makaronu lub ryżu. Przygotowując sos, do którego ktoś chce wrzucić kawałki kurczaka, warto smażyć oba produkty razem. Dzięki temu, smaki się połączą, a sos zyska wyrazisty aromat.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się