Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki są doceniane w kuchni pod względem możliwości przyrządzenia. Jednak niewiele osób wie, że pieczarki to również bardzo zdrowe grzyby. Pieczarki można ugotować, usmażyć lub zapiec. Możliwości jest wiele, tym bardziej że pieczarki są również bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Pieczarki – charakterystyka

Pieczarki rosną w lasach, parkach oraz przydomowych ogrodach. Można je również "niechcący" wyhodować w piwnicy, w garażu lub na strychu, ponieważ pieczarki nie potrzebują słońca do uprawy. Owocniki pieczarek mają mięsiste, blaszkowate kapelusze. Zazwyczaj kolor pieczarek jest biały. Po zerwaniu pieczarki szybko się wysuszają i tracą barwę. W Europie znanych jest ponad 100 rodzajów pieczarek, jednak jadalne są tylko pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki dwuzarodnikowe występują w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji oraz w Australii. Pieczarki dwuzarodnikowe są pospolicie uprawiane. Rosną od maja do września.

Pieczarki – jak zbierać?

Wśród pieczarek można również odnaleźć odmiany trujące, dlatego warto uważnie przyglądać się grzybom zbieranym w lesie. Młode pieczarki mają bowiem pod kapeluszem białe blaszki tak jak muchomor jadowity. Pomyłka niedoświadczonego grzybiarza może kosztować w tym wypadku nawet życie, dlatego warto zbierać tylko dorosłe grzyby.

Pieczarki – wartości odżywcze

Pieczarka kojarzy się głównie z grzybem, który rośnie na łąkach lub w miejscach nawożonych obornikiem. Jednak do sklepu trafiają zazwyczaj pieczarki, które były specjalnie uprawiane na polu. Poza smakiem, pieczarkę wyróżnia również bogactwo witamin oraz soli mineralnych. Pieczarki zawierają potas, miedź, selen oraz jod. Są również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę narządów układu pokarmowego. Poza tym, w składzie pieczarek można odnaleźć witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, D oraz E.

Pieczarki w cieście serowym

Pieczarki – właściwości lecznicze

Pieczarki pomagają obniżyć poziom glukozy i "złego" cholesterolu we krwi. Poza tym zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych i usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Pieczarki powinny również znaleźć się w codziennym menu osób, które chciałyby schudnąć, ponieważ mają pozytywny wpływ na odporność jelitową. Pieczarki mają również właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Pieczarki – zastosowanie w kuchni

Pieczarki można przyrządzić na wiele sposobów. Wybornie smakują pieczarki faszerowane, pieczarki marynowane oraz pieczarki nadziewane. Dobrym pomysłem na pyszne danie jest leczo z pieczarkami, omlet z pieczarkami lub paszteciki z pieczarkami. Pieczarki pasują także do dań mięsnych (schabu czy karkówki). Można również usmażyć krokiety z pieczarkami, naleśniki z pieczarkami lub zawinąć grzybki w ciasto francuskie. Swoich wielbicieli ma również krem z pieczarek, a także sałatka z pieczarek. Popularna jest również pizza z pieczarkami oraz zapiekanka z pieczarkami.

Pieczarki – do czego pasuje sos pieczarkowy?

Z pieczarek można również przyrządzić kremowy sos z dodatkiem śmietany. Sosu pieczarkowego można dodać do makaronu lub ryżu. Przygotowując sos, do którego ktoś chce wrzucić kawałki kurczaka, warto smażyć oba produkty razem. Dzięki temu, smaki się połączą, a sos zyska wyrazisty aromat.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru