Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki są doceniane w kuchni pod względem możliwości przyrządzenia. Jednak niewiele osób wie, że pieczarki to również bardzo zdrowe grzyby. Pieczarki można ugotować, usmażyć lub zapiec. Możliwości jest wiele, tym bardziej że pieczarki są również bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Pieczarki – charakterystyka

Pieczarki rosną w lasach, parkach oraz przydomowych ogrodach. Można je również "niechcący" wyhodować w piwnicy, w garażu lub na strychu, ponieważ pieczarki nie potrzebują słońca do uprawy. Owocniki pieczarek mają mięsiste, blaszkowate kapelusze. Zazwyczaj kolor pieczarek jest biały. Po zerwaniu pieczarki szybko się wysuszają i tracą barwę. W Europie znanych jest ponad 100 rodzajów pieczarek, jednak jadalne są tylko pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki dwuzarodnikowe występują w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji oraz w Australii. Pieczarki dwuzarodnikowe są pospolicie uprawiane. Rosną od maja do września.

Pieczarki – jak zbierać?

Wśród pieczarek można również odnaleźć odmiany trujące, dlatego warto uważnie przyglądać się grzybom zbieranym w lesie. Młode pieczarki mają bowiem pod kapeluszem białe blaszki tak jak muchomor jadowity. Pomyłka niedoświadczonego grzybiarza może kosztować w tym wypadku nawet życie, dlatego warto zbierać tylko dorosłe grzyby.

Pieczarki – wartości odżywcze

Pieczarka kojarzy się głównie z grzybem, który rośnie na łąkach lub w miejscach nawożonych obornikiem. Jednak do sklepu trafiają zazwyczaj pieczarki, które były specjalnie uprawiane na polu. Poza smakiem, pieczarkę wyróżnia również bogactwo witamin oraz soli mineralnych. Pieczarki zawierają potas, miedź, selen oraz jod. Są również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę narządów układu pokarmowego. Poza tym, w składzie pieczarek można odnaleźć witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, D oraz E.

Pieczarki w cieście serowym

Pieczarki – właściwości lecznicze

Pieczarki pomagają obniżyć poziom glukozy i "złego" cholesterolu we krwi. Poza tym zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych i usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Pieczarki powinny również znaleźć się w codziennym menu osób, które chciałyby schudnąć, ponieważ mają pozytywny wpływ na odporność jelitową. Pieczarki mają również właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Pieczarki – zastosowanie w kuchni

Pieczarki można przyrządzić na wiele sposobów. Wybornie smakują pieczarki faszerowane, pieczarki marynowane oraz pieczarki nadziewane. Dobrym pomysłem na pyszne danie jest leczo z pieczarkami, omlet z pieczarkami lub paszteciki z pieczarkami. Pieczarki pasują także do dań mięsnych (schabu czy karkówki). Można również usmażyć krokiety z pieczarkami, naleśniki z pieczarkami lub zawinąć grzybki w ciasto francuskie. Swoich wielbicieli ma również krem z pieczarek, a także sałatka z pieczarek. Popularna jest również pizza z pieczarkami oraz zapiekanka z pieczarkami.

Pieczarki – do czego pasuje sos pieczarkowy?

Z pieczarek można również przyrządzić kremowy sos z dodatkiem śmietany. Sosu pieczarkowego można dodać do makaronu lub ryżu. Przygotowując sos, do którego ktoś chce wrzucić kawałki kurczaka, warto smażyć oba produkty razem. Dzięki temu, smaki się połączą, a sos zyska wyrazisty aromat.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki