Truskawkowy przekładaniec. Lekkie ciacho na deser
Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-10 |
Okazja: |
*Składniki na ciasto: *
- 200 g margaryny
- 1 szk. cukru pudru
- 8 żółtek
- 1,5 szk. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Składniki na masę truskawkową: *
- 2 jogurty 380 ml truskawkowe
- 2 galaretki truskawkowe
*Składniki na masę śmietanową: *
- 1 śmietana 330 ml 30 proc.
- 1 śnieżka (do mleka)
- 1 galaretka przezroczysta
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.
- Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
- Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę.
- Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta.
- Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
- Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi.
- Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami.
- Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 2 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze