Trwa ładowanie...
d21fn19
17-06-2020 11:52

Truskawkowy przekładaniec. Lekkie ciacho na deser

Przepis

Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

d21fn19
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-10

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

*Składniki na ciasto: *

  • 200 g margaryny
  • 1 szk. cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Składniki na masę truskawkową: *

  • 2 jogurty 380 ml truskawkowe
  • 2 galaretki truskawkowe

*Składniki na masę śmietanową: *

  • 1 śmietana 330 ml 30 proc.
  • 1 śnieżka (do mleka)
  • 1 galaretka przezroczysta

Dodatkowo:

Przepis
  • Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.
  • Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
  • Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę.
  • Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta.
  • Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
  • Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi.
  • Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami.
  • Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Truskawkowy przekładaniec. Lekkie ciacho na deser
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19