Trójkąty francuskie z jabłkiem. Zrób zgodnie z przedwojenną recepturą
Najprostszy i najszybszy wypiek na świecie? To prawdopodobnie trójkąty z ciasta francuskiego napełnione prażonymi jabłkami. Przygotowanie zajmie zaledwie 20 minut. Co ciekawe, deser ten w 1910 propagowała sama Maria Ochorowicz-Monatowa. Przepis odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- odrobina cukru, cynamonu i imbiru
- 1 jajko
- płat ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
Przepis
Jabłko umyj, obierz i pozbądź się pestek. Pokrój je na większą kostkę, przesyp do rondelka, dolej kilka kropel zimnej wody i podduś przez ok. 10 minut. Dodaj też cynamonu i imbiru. Uprażone jabłka postaraj się jak najszybciej schłodzić. Wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blaszce (na papierze, którym było owinięte ciasto). Rozkrój wzdłuż na 2 części, a następnie w poprzek, tak żeby utworzyły się kwadraty. Na każdy kwadrat z ciasta francuskiego wykładaj schłodzone jabłka. Przykryj ciastem, tak żeby powstał trójkąt. Każdy rożek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Trójkąty francuskie piecz przez ok. 12 minut w piekarniku z ustawieniem grzania góra-dół oraz przy 220 stopniach.
Zobacz także: idealne ciasto na pierogi