WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Tradycyjne faworki. Delikatne i kruche

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Katarzyna Gileta

/ 4Sprawdzony przepis

Obraz
© Wikimedia Commons CC0

Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Najlepsze faworki powinny być delikatne i kruche. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Składniki na ciasto

Obraz
© 123RF

By usmażyć perfekcyjne faworki, przygotuj: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżkę spirytusu lub octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany, litr oleju lub 2–3 kostki smalcu do smażenia oraz cukier puder do posypania.

/ 4Trochę siły

Obraz
© Shutterstock.com

Mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem. Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10–15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche.

/ 4Karnawałowy przysmak

Obraz
© 123RF

Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm. Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości