Sprawdzony przepis
Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Najlepsze faworki powinny być delikatne i kruche. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Składniki na ciasto
By usmażyć perfekcyjne faworki, przygotuj: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżkę spirytusu lub octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany, litr oleju lub 2–3 kostki smalcu do smażenia oraz cukier puder do posypania.
Trochę siły
Mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem. Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10–15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche.
Karnawałowy przysmak
Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm. Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.