Tradycyjna kutia. Bogactwo bakalii na wigilijnym stole
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która zagościła na polskim stole wigilijnym. To nie tylko pszenica i mak, ale miseczka pełna pysznych i bardzo aromatycznych dodatków. Przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i skórki pomarańczowej. Będzie to zdecydowanie ulubiona potrawa twoich dzieci.
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3/4 szklanki pszenicy
- 2 opak. mielonego maku
- 2 szklanki mleka
- miód płynny
- 50 ml alkoholu np. wiśniówki
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag orzechów laskowych
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól
Przepis
Pszenicę wypłukać i zalać ciepłą wodą na 12 godzin. Potem ugotować w świeżej wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Odsączyć. Następnie zalać rodzynki alkoholem. Pozostałe bakalie posiekać. W kolejnym kroku połączyć mleko z makiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Do masy wsypać bakalie, rodzynki, pszenicę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl