Tradycja chrzanowska. Jesienny kociołek z ziemniaków
Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa. Nazwa pochodzi od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku. Podstawą dania są ziemniaki i mięso. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy przepis na gorący, jesienny kociołek. Zaproś znajomych i rodzinę na chrzanowskie ognisko.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 70 dag boczku
- 1/2 kg cebuli
- 1/4 kg marchwi
- 1 pęczek naci pietruszki
- 1/2 średniej wielkości buraka
Przepis
Ziemniaki obrać ze skórki. Następnie ziemniaki, boczek i kiełbasę pokroić w ćwiartki. Cebulę, buraka, marchew posiekać w plastry. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka. Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz. Podawać z maślanką lub kefirem.