Tortilla czy omlet? To połączenie jest śniadaniowym hitem internetu!
Niedawno specyficzny sposób składania tortilli stał się hitem internetu, a na fali popularności pszennego placka narodziło się połączenie jajecznego omletu z dodatkami, smażonego wraz z tortillą. Takie śniadanie jest pyszne, sycące i bardzo efektowne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
- Roztrzepać jajka i doprawić je do smaku solą, pieprzem oraz chili i kuminem.
- Awokado pokroić w cienkie paski, a pomidorki przekroić na pół.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wylać jajeczną masę.
- Smażyć przez około 1-2 minuty na średnim ogniu, aż jajka do spodu się zetną, a na wierzchu będą wciąż płynne.
- Na omlet wyłożyć równomiernie pomidorki oraz awokado i przykryć całość plackiem tortilli.
- Obrócić omlet na drugą stronę – tortillą do rozgrzanej powierzchni patelni i delikatnie docisnąć dłonią.
- Zmniejszyć ogień i smażyć przez minutę – tortilla musi pozostać miękka.
- Zdjąć patelnię z palnika i pomagając sobie szpatułką, złożyć placek na pół tak, by omlet z warzywami był wewnątrz. Tortillę przekroić na dwa trójkąty i od razu podawać – najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym. Zamiast awokado i pomidorów można dodać wszystko, na co mamy ochotę – świetnie tu pasuje bekon, szpinak, prażona cebula, żółty ser czy mozzarella lub nawet oliwki i kapary.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze