Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9

Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto

Przepis

Warstwowe sałatki pięknie prezentują się na stole i doskonale smakuje, jeśli jednocześnie nabierzemy na porcję każdej z warstw. Na imprezę noworoczną lub Sylwestra warto zrobić prostą sałatkę a la torcik z kaszą kuskus. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
 Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto
www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki

Pesto:

  • 100 g świeżej rukoli,
  • 80 g łuskanego słonecznika,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
  • 2 łyżki zalewy z oliwek.

Dodatkowo:

  • ok. 100 g kaszy kuskus,
  • 1- 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 kostki mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu),
  • 150 g mrożonego groszku,
  • sól smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 2 szczypty cukru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 3 duże kapary z ogonkiem.
Przepis

Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto.
Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.

Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) ze szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max. 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej. W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.
Zobacz także: ekspresowe przekąski "z piekła rodem"

Polecamy wideo: marokańska surówka z marchewki

Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3jaol9
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9