Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto
Warstwowe sałatki pięknie prezentują się na stole i doskonale smakuje, jeśli jednocześnie nabierzemy na porcję każdej z warstw. Na imprezę noworoczną lub Sylwestra warto zrobić prostą sałatkę a la torcik z kaszą kuskus. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Pesto:
- 100 g świeżej rukoli,
- 80 g łuskanego słonecznika,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
- 2 łyżki zalewy z oliwek.
Dodatkowo:
- ok. 100 g kaszy kuskus,
- 1- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 kostki mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu),
- 150 g mrożonego groszku,
- sól smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 2 szczypty cukru,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 3 duże kapary z ogonkiem.
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto.
Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.
Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) ze szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max. 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej. W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.
Zobacz także: ekspresowe przekąski "z piekła rodem"
src="https://d.wpimg.pl/745541624--2023357514/prz.jpg"/>
Polecamy wideo: marokańska surówka z marchewki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze