Trwa ładowanie...
d34qarn
28-12-2017 20:55

Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto

Przepis

Warstwowe sałatki pięknie prezentują się na stole i doskonale smakuje, jeśli jednocześnie nabierzemy na porcję każdej z warstw. Na imprezę noworoczną lub Sylwestra warto zrobić prostą sałatkę a la torcik z kaszą kuskus. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

d34qarn
3.6
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki

Pesto:

  • 100 g świeżej rukoli,
  • 80 g łuskanego słonecznika,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
  • 2 łyżki zalewy z oliwek.

Dodatkowo:

  • ok. 100 g kaszy kuskus,
  • 1- 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 kostki mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu),
  • 150 g mrożonego groszku,
  • sól smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 2 szczypty cukru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 3 duże kapary z ogonkiem.
Przepis

Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto.
Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.

Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) ze szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max. 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej. W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.
Zobacz także: ekspresowe przekąski "z piekła rodem"

Polecamy wideo: marokańska surówka z marchewki

Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34qarn
d34qarn
d34qarn
d34qarn
Więcej tematów
d34qarn