Torcik śmietanowy z owocami

Pyszny, lekki torcik z delikatnym kremem i sezonowymi owocami. Będzie ozdobą każdego stołu na rodzinnym przyjęciu.

Torcik śmietanowy z owocamiTorcik śmietanowy z owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 ml kremówki,
  • 120 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku według uznania,
  • 4 plastry ananasa z puszki.

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji,
  • przezroczysta galaretka,
  • zalewa z ananasa,
  • 1 łyżka wódki.

Przepis

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Upewnij się, że trzepaki oraz miska, w której będziesz ubijać jajka, są idealnie czyste, odtłuszczone i suche. Całe jajka wbij do miski, wsyp cukier i szczyptę soli. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo biszkopt opadnie.

Przepis

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder do smaku i wymieszaj. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę i dodaj do kremu. Biszkopt podziel na 3 blaty. Każdy płat ciasta nasącz ponczem przygotowanym z zalewy z ananasa i wódki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, użyj jednak mniej wody. Przełóż biszkopt kremem. Kremem posmaruj także boki wierzch. Na górze ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany