Torcik śmietanowy z owocami

Pyszny, lekki torcik z delikatnym kremem i sezonowymi owocami. Będzie ozdobą każdego stołu na rodzinnym przyjęciu.

Torcik śmietanowy z owocamiTorcik śmietanowy z owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 ml kremówki,
  • 120 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku według uznania,
  • 4 plastry ananasa z puszki.

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji,
  • przezroczysta galaretka,
  • zalewa z ananasa,
  • 1 łyżka wódki.

Przepis

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Upewnij się, że trzepaki oraz miska, w której będziesz ubijać jajka, są idealnie czyste, odtłuszczone i suche. Całe jajka wbij do miski, wsyp cukier i szczyptę soli. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo biszkopt opadnie.

Przepis

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder do smaku i wymieszaj. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę i dodaj do kremu. Biszkopt podziel na 3 blaty. Każdy płat ciasta nasącz ponczem przygotowanym z zalewy z ananasa i wódki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, użyj jednak mniej wody. Przełóż biszkopt kremem. Kremem posmaruj także boki wierzch. Na górze ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja