WAŻNE
TERAZ

Ostatnie godziny kampanii. Mamy najnowszy sondaż dla WP

Ten owoc to antyrakowy mocarz. Powinniśmy jeść na kilogramy

Jest małe, soczyste i pełne cennych składników odżywczych. Minikiwi, zwane także aktinidią, to owoc, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Choć wciąż jest mało popularne w Polsce, warto po nie sięgać jak najczęściej – zawiera mnóstwo antyoksydantów i witamin, które mogą chronić organizm przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.

Ten owoc to antyrakowy mocarz. Powinniśmy jeść na kilogramyMini kiwi kryje w sobie dużo wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anneliese Gruenwald-Maerkl
24

Minikiwi wygląda jak miniaturowa wersja znanego nam kiwi, ale w przeciwieństwie do niego ma gładką, jadalną skórkę i jest znacznie słodsze. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i pomagają zapobiegać nowotworom.

Badania wskazują, że regularne spożywanie owoców bogatych w antyoksydanty może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz wspierać układ odpornościowy. Jakie jeszcze właściwości kryje w sobie ten mały, ale potężny owoc?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Czym się różni minikiwi od zwykłego kiwi?

Minikiwi różni się od tradycyjnego kiwi przede wszystkim wyglądem, smakiem i sposobem jedzenia. Jest znacznie mniejsze – wielkością przypomina winogrono i ma gładką, cienką skórkę, którą można jeść bez obierania. W smaku jest słodsze i bardziej aromatyczne, bez charakterystycznej kwasowości klasycznego kiwi.

Minikiwi zawiera więcej witaminy C i antyoksydantów, co czyni je jeszcze zdrowszym owocem. Pod względem uprawy różni się odpornością na niskie temperatury – minikiwi jest bardziej przystosowane do chłodniejszego klimatu, dzięki czemu może rosnąć także w Polsce.

Minikiwi – owoc pełen zdrowia

Minikiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność i wspomaga produkcję kolagenu, wpływając na kondycję skóry i stawów. W 100 g minikiwi znajduje się nawet czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie! To sprawia, że jest doskonałym wsparciem w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Oprócz tego zawiera:

  • witaminę E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • polifenole i flawonoidy, czyli silne antyoksydanty, które mogą hamować rozwój komórek nowotworowych,
  • błonnik, wspomagający trawienie i regulujący poziom cukru we krwi,
  • potas i magnez, wspierające prawidłową pracę serca i układu nerwowego.

Dzięki temu minikiwi nie tylko pomaga w profilaktyce raka, ale także wspomaga układ trawienny, sercowo-naczyniowy i odpornościowy.

Jak jeść minikiwi?

Minikiwi jest bardzo łatwe w przygotowaniu – nie wymaga obierania i można je jeść prosto z krzaczka jak winogrona. Dzięki swojej słodkiej i soczystej strukturze sprawdzi się jako zdrowa przekąska. Można je też wykorzystać w wielu potrawach, np. jako:

  • dodatek do sałatek – świetnie komponuje się z rukolą, orzechami i serem feta,
  • składnik koktajli i smoothie – dodaje naturalnej słodyczy i mnóstwa witamin,
  • dodatek do deserów – idealne do lodów, ciast i musów owocowych,
  • zdrowy dżem – można z niego przygotować pyszne przetwory bez dodatku cukru.

Najlepiej spożywać minikiwi na surowo, ponieważ wtedy zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze.

Wybrane dla Ciebie

Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie