Tej potrawy nie może zabraknąć. Polacy kochają rybę po grecku

Prawdziwa polska Wigilia nie może obejść się bez 12 klasycznych dań. Wśród nich prym wiedzie ryba po grecku.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

Jaką rybę wybrać?

Wiele osób przygotowujących po raz pierwszy rybę po grecku, zastanawia się, która odmiana ryby najlepiej nada się do tego dania. Z pewnością najlepszym wyborem będą ryby chude, posiadające jednocześnie bardzo soczyste mięso. W tradycyjnym przepisie najczęściej stosuje się lubianego w Polsce dorsza. Zamiast niego doskonale do ryby po grecku nadadzą się również mintaj, morszczuk oraz sola. Wiele osób poleca także użycie miruny - ryba ta ma wyjątkowo smaczne i nietłuste mięso, które jednocześnie pozbawione jest specyficznego (i zazwyczaj nieprzyjemnego) zapachu. Sprzedawane filety miruny nie posiadają ości, co z pewnością ułatwia przygotowanie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Ryba po grecku - przepis

Składniki:

  • 800 g morszczuka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 500 dag koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z marchewką. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i delikatnie mieszamy.
  2. Morszczuka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące a następnie smażymy na złoty kolor.
  3. Rybkę nakładamy na półmisek i przykrywamy warzywami. Ryba po grecku smakuje najlepiej na kolejny dzień.

Ryba po grecku w wersji wegańskiej

Seleryba to świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów używamy plastrów selera korzeniowego. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprószamy je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owijamy paskami nori, a następnie obtaczamy w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera smażymy na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami