WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Tej potrawy nie może zabraknąć. Polacy kochają rybę po grecku

Prawdziwa polska Wigilia nie może obejść się bez 12 klasycznych dań. Wśród nich prym wiedzie ryba po grecku.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
5

Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

Jaką rybę wybrać?

Wiele osób przygotowujących po raz pierwszy rybę po grecku, zastanawia się, która odmiana ryby najlepiej nada się do tego dania. Z pewnością najlepszym wyborem będą ryby chude, posiadające jednocześnie bardzo soczyste mięso. W tradycyjnym przepisie najczęściej stosuje się lubianego w Polsce dorsza. Zamiast niego doskonale do ryby po grecku nadadzą się również mintaj, morszczuk oraz sola. Wiele osób poleca także użycie miruny - ryba ta ma wyjątkowo smaczne i nietłuste mięso, które jednocześnie pozbawione jest specyficznego (i zazwyczaj nieprzyjemnego) zapachu. Sprzedawane filety miruny nie posiadają ości, co z pewnością ułatwia przygotowanie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Ryba po grecku - przepis

Składniki:

  • 800 g morszczuka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 500 dag koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z marchewką. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i delikatnie mieszamy.
  2. Morszczuka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące a następnie smażymy na złoty kolor.
  3. Rybkę nakładamy na półmisek i przykrywamy warzywami. Ryba po grecku smakuje najlepiej na kolejny dzień.

Ryba po grecku w wersji wegańskiej

Seleryba to świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów używamy plastrów selera korzeniowego. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprószamy je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owijamy paskami nori, a następnie obtaczamy w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera smażymy na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie