Tej potrawy nie może zabraknąć. Polacy kochają rybę po grecku

Prawdziwa polska Wigilia nie może obejść się bez 12 klasycznych dań. Wśród nich prym wiedzie ryba po grecku.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

Jaką rybę wybrać?

Wiele osób przygotowujących po raz pierwszy rybę po grecku, zastanawia się, która odmiana ryby najlepiej nada się do tego dania. Z pewnością najlepszym wyborem będą ryby chude, posiadające jednocześnie bardzo soczyste mięso. W tradycyjnym przepisie najczęściej stosuje się lubianego w Polsce dorsza. Zamiast niego doskonale do ryby po grecku nadadzą się również mintaj, morszczuk oraz sola. Wiele osób poleca także użycie miruny - ryba ta ma wyjątkowo smaczne i nietłuste mięso, które jednocześnie pozbawione jest specyficznego (i zazwyczaj nieprzyjemnego) zapachu. Sprzedawane filety miruny nie posiadają ości, co z pewnością ułatwia przygotowanie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Ryba po grecku - przepis

Składniki:

  • 800 g morszczuka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 500 dag koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z marchewką. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i delikatnie mieszamy.
  2. Morszczuka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące a następnie smażymy na złoty kolor.
  3. Rybkę nakładamy na półmisek i przykrywamy warzywami. Ryba po grecku smakuje najlepiej na kolejny dzień.

Ryba po grecku w wersji wegańskiej

Seleryba to świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów używamy plastrów selera korzeniowego. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprószamy je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owijamy paskami nori, a następnie obtaczamy w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera smażymy na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji