Tego nie wiedziałeś o truskawkach. Garść zaskakujących faktów
Kto z nas nie lubi pachnących, soczystych, słodkich truskawek? W samym środku sezonu na te wspaniałe owoce warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.
Skąd pochodzą truskawki?
Truskawki do stosunkowo młode owoce, które powstały w wyniku skrzyżowania ze sobą odmian dwóch poziomek: poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Nie ma dokładnych informacji, kto tego skrzyżowania dokonał. Przypisuje się to botanikom francuskim działającym na początku XVIII w. w arystokratycznym Wersalu. Całkiem prawdopodobnie jest jednak, że truskawki powstały zupełnie przypadkowo, po prostu obydwie odmiany poziomek skrzyżowały się rosnąc obok siebie.
Mając na względzie powyższe trudno się dziwić, że początkowo truskawkami raczono się jedynie na królewskim dworze, tym bardziej, że były one bardzo drogie. Na szczęście te czasy już dawno za nami i możemy z lubością delektować się smakiem tych przepysznych owoców.
Obecnie istnieje ok. 2000 różnych odmian truskawek!
Różnią się między sobą, kształtem, kolorem, konsystencją miąższu i smakiem.
Pyszne czerwone owoce. Jak wybrać dobre truskawki?
Co ciekawe:
- Truskawki uprawiane w chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego są smaczniejsze (w związku, z czym możemy śmiało stwierdzić, że polskie truskawki są najlepsze na świecie!).
- To jedyne owoce, które posiadają nasiona na zewnątrz (dlatego tak łatwo nasiona zostają w zębach).
- Kwiat truskawki ma średnio od pięciu do siedmiu płatków.
- Przeciętna truskawka posiada 200 nasion.
- Technika zbioru truskawek nie zmieniła się w czasie, ze względu na swoją delikatną strukturę owoce nadal zbierane są ręcznie.
- Tolerują prawie każdą glebę, ale im bogatsza gleba, tym większy będzie zbiór.
- Potrafią przetrwać w różnych warunkach, dlatego rosną w większości miejsc na całym świecie.
- Gigantyczne truskawki mogą być, tak wielkie jak jabłka (osiągają nawet 8-10 centymetrów długości).
- Truskawki o temperaturze pokojowej są słodsze od zimnych truskawek.
- Istnieją również truskawki o barwie białej, a nawet żółtej, niektóre natomiast smakują jak ananasy.
Truskawki wspaniale wzmacniają nasz organizm
- Stanowią bogactwo składników odżywczych, znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały.
- Są olbrzymim źródłem witaminy C (100 g dojrzałych truskawek to ok. 70 mg tej witaminy), warto dodać, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C, niż owoce dojrzewające.
- Posiadają wysoką zawartość żelaza, dlatego chronią przed anemią, korzystnie wpływają na cerę i włosy.
- Znajdziemy w nich witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP), jak również witaminę A.
- Zawarte w truskawkach: wapń i fosfor, wspaniale wzmacniają kości, potas obniża ciśnienie krwi, mangan poprawia pamięć, a magnez koi nerwy.
- Truskawki stanowią kopalnię kwasu elagowego, który jest naturalną substancją przeciwnowotworową.
- Zawierają fitoncydy, czyli związki o silnych właściwościach bakteriobójczych (dlatego pomagają w leczeniu stanów zapalnych).
- Obecności antocyjanów (tj. barwnika roślinnego, który nadaje truskawce czerwony kolor) zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
- Ponadto badania naukowe potwierdziły, że truskawki posiadają właściwości obniżające poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów .
Truskawki sprzyjają odchudzaniu
- Truskawki składają się głównie z wody (91 proc.) i węglowodanów (7,7 proc.). Zawierają jedynie niewielkie ilości tłuszczu (0,3 proc.) i białka (0,7 proc.).
- Posiadają niską kaloryczność (100-gramowa porcja to tylko ok. 30 kcal).
- Mają niski indeks glikemiczny.
- Działają oczyszczająco i moczopędnie.
- Zawierają pektyny (czyli rozpuszczalną frakcję błonnika), które wspaniale regulują pracę jelit.
- Zawierają wysoki poziom azotanów, które zwiększają przepływ krwi i tlenu do mięśni (istnieją badania wskazujące, że osoby, które jedzą truskawki przed ćwiczeniami, mają większą wytrzymałość, przez co spalają więcej kalorii).
Truskawki mogą zaszkodzić
Niestety, nie każdy może bezkarnie delektować się tymi pysznymi owocami, należą one, bowiem do produktów uczulających. Posiadają wysoką zawartość salicylanów, dlatego osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na te związki chemiczne powinny unikać spożywania truskawek. Typowe objawy uczulenia na salicylany to: zmiany skórne (tzw. pokrzywka), ataki duszności, alergiczny nieżyt nosa. Należy również pamiętać, że w skrajnych przypadkach alergia może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Truskawki to naturalny afrodyzjak
Od wieków ludzie wierzyli w uwodzicielską moc truskawek (we Francji do tej pory nowożeńcy otrzymują tradycyjne śniadanie w formie kremowego, truskawkowego musu). Pomijając walory smakowe i fakt, że truskawka wyglądem przypomina serce, "miłosna moc" truskawek wynika z dużej zawartości cynku (czyli pierwiastka, który w znaczący sposób wpływa na podniesienie męskiego libido).
Dla zainteresowanych romantycznymi właściwościami tych cudownych owoców podaję przepis na przyrządzenie "eliksiru miłosnego". Truskawki należy ubić razem z cukrem na lekką i puszystą piankę, którą następnie należy przelać do kieliszków. Dolać schłodzonego szampana i… gotowe!