Przetwory z truskawek

Świeże truskawki są aromatyczne, soczyste i niezwykle smaczne, jednak nie możemy się nimi cieszyć przez cały rok. Sezon na te owoce rozpoczyna się w drugiej połowie maja i trwa do końca czerwca, czasami nieco dłużej – w zależności od warunków pogodowych. Jest on więc stosunkowo krótki. Zawsze czekamy na niego z utęsknieniem i z żalem się z nim żegnamy. Doba wiadomość jest taka, że smak i zapach truskawek można zatrzymać na dłużej, robiąc z nich przetwory lub mrożąc je. Wybierz, jakie truskawkowe przetwory zrobisz w tym roku.

Sezon na truskawki jest bardzo krótkiSezon na truskawki jest bardzo krótki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dżem truskawkowy

Dżem to podstawa, jeśli chodzi o przetwory z truskawek. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Jest słodki, pachnący i pięknie czerwony. Jeśli dodamy do niego nieco kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, będzie wyrazisty zarówno w smaku, jak i w wyglądzie.

Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 600 g cukru,
  • 1 cytryna – wyciśnięty z niej sok.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Wrzucamy je do dużego garnka, rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, by puściły sok. Zagotowujemy.
  2. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy wszystko przez ok. 3 godziny jednego dnia lub 1,5 godziny jednego, a kolejnego następne 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Gdy masa stanie się odpowiednio gęsta, możemy ją zblendować, by uzyskać gładką konsystencję dżemu. Dodajemy cukier.
  4. Gotujemy na małym ogniu i często mieszamy, bo masa z cukrem ma skłonność do przypalania się.
  5. Gdy cukier rozpuści się, nakładamy gorący dżem do słoików. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni

Mus truskawkowy

Mus z truskawek to po prostu zmiksowane truskawki bez żadnych dodatków. Wybierajmy do niego te najbardziej dojrzałe owoce. Nie muszą być idealne z wyglądu. Można je potem wykorzystać do robienia koktajli albo zjeść z makaronem czy wymieszać z galaretką i wyłożyć na ciasto.

Składniki:

  • 2 kg truskawek.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Wszystkie razem blendujemy. Warto przetrzeć je przez sito, by pozbyć się drobnych pestek.
  2. Tak powstały mus przelewamy do szklanych butelek lub słoików i pasteryzujemy. Możemy też przełożyć go do plastikowych pojemników albo woreczków i zamrozić.

Kompot truskawkowy

Kompot z truskawek to kolejny must have na zimę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go pić albo np. wymieszać z makaronem i zjeść ze smakiem razem z owocami z kompotu.

Składniki:

  • truskawki,
  • cukier,
  • wrząca woda.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Wkładamy je do słoików mniej więcej do połowy ich pojemności.
  2. W każdym słoiku zasypujemy truskawki 4 łyżkami cukru. Zalewamy je wrzątkiem i delikatnie mieszamy, by cukier rozpuścił się. Słoiki nie za mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą.
  3. Czas pasteryzacji to ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
  4. Słoiki wystawiamy z garnka, dokręcając je mocniej i odstawiamy do przestygnięcia.

Wino truskawkowe

Truskawki, w przeciwieństwo do winogron czy czarnych porzeczek, nie mają naturalnych pektyn, dzięki którym można by było zrobić z nich wino bez dodatku drożdży winiarskich. Warto też pamiętać, że owoce mocno fermentują, więc trzeba mieć odpowiedniej wielkości naczynie, by wino z niego nie wyleciało.

Składniki:

  • truskawki,
  • woda,
  • cukier,
  • drożdże winiarskie.

Przygotowanie:

  1. Do produkcji wina należy wybierać jak najdojrzalsze owoce. W pierwszej kolejności musimy przygotować syrop cukrowy. Na 1 litr wody potrzeby 500 g cukru.
  2. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej cukier. Mieszamy, aż się rozpuści i studzimy. Suche drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody. Truskawki drobno siekamy. Nie bledujemy ich tylko rozdrabniamy, by pozostały w kawałkach.
  3. Owoce przekładamy do dużej szklanej butli lub słoja. Powinno pozostać przynajmniej 1/3 wolnego miejsca w naczyniu. Dodajemy do nich rozrobione drożdże i połowę syropu. Naczynie przykrywamy korkiem z rurką fermentacyjną.
  4. Proces fermentacji powinien rozpocząć się w ciągu dwóch dni. Po tygodniu dodajemy resztę syropu cukrowego.
  5. Po dwóch tygodniach płyn odcedzamy od owoców. Naczynie z płynem ponownie zakrywamy korkiem z rurką fermentacyjną. W przeciągu miesiąca fermentacja powinna ustać, a wino stanie się klarowne. Wtedy można przelać je do butelek.
  6. Jeśli nie chcemy wina musującego, sprawdzajmy, czy w butelkach nie zbiera się gaz.

Sok truskawkowy

W zależności od tego, czy posiadamy sokownik, czy nie, możemy przygotować sok właśnie z jego wykorzystaniem albo przy pomocy sokowirówki.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 90 dag cukru.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Jeśli posiadamy sokownik, wsypujemy je do naczynia w element z dziurkami, a do dolnej części wlewamy wodę. Przykrywamy i podstawiamy garczek pod rurkę odprowadzającą z sokownika.
  2. Gotujemy przez pół godziny, systematycznie przelewając gromadzący się w garczku sok do większego garnka. Po tym czasie odkrywamy sokownik i sprawdzamy, czy owoce puściły już cały sok.
  3. Gotujemy do momentu, aż truskawki znacznie zmniejszą swoją objętość. Wyłączamy ogień i zostawiamy owoce do osączenia. Jeśli nie mamy sokownika, owoce przepuszczamy przez sokowirówkę.
  4. Naczynie z gotowym sokiem podgrzewamy. Gdy płyn jest gorący, dodajemy do niego cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Sok doprowadzamy do wrzenia. Z jego powierzchni zbieramy szumowiny.
  5. Gorący wlewamy do wyparzonych gorących butelek, które od razu zakręcamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Sezon na truskawki jest bardzo krótki, więc warto zadbać o to, by go w pełni wykorzystać. Przetwory z truskawek pozwolą cieszyć się smakiem i zapachem tych owoców nawet w zimowych miesiącach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć