Ogórki kiszone Ewy Wachowicz. Zobacz, jak przygotowuje je znana prezenterka
Lipiec i sierpień to sezon na kiszenie ogórków. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, niełatwo jest zdecydować, który przepis wykorzystać. Przepisów na ogórki jest w końcu całe mnóstwo, ale skąd mamy wiedzieć, który jest dobry? W takiej sytuacji warto zaufać autorytetom kulinarnym i sięgnąć właśnie po jeden z ich przepisów.
Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz
Składniki:
Proporcje na dwulitrowy słoik.
- ogórki
- korzeń chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- gałązka kopru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zalewa solna
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i odciąć czubki. Ułożyć ciasno w słoiku. Obrany i pocięty na mniejsze kawałki korzeń chrzanu wcisnąć pomiędzy ogórki. Dodać czosnek koper i ziele angielskie. Zalewamy solanką, przykrywamy chlebem i zakręcamy.
Ile soli sypać do ogórków?
Jeśli dodamy od ogórków zbyt dużo soli, będą przesolone i niedobre. Jeżeli z kolei soli dodamy za mało, ogórki będą bez smaku. Ważne więc jest zachowanie odpowiednich proporcji. Aby przygotować solankę do zalania ogórków, dodajemy dokładnie 3 dag soli na każdy litr gorącej wody.