Trwa ładowanie...

Ogórki kiszone Ewy Wachowicz. Zobacz, jak przygotowuje je znana prezenterka

Lipiec i sierpień to sezon na kiszenie ogórków. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, niełatwo jest zdecydować, który przepis wykorzystać. Przepisów na ogórki jest w końcu całe mnóstwo, ale skąd mamy wiedzieć, który jest dobry? W takiej sytuacji warto zaufać autorytetom kulinarnym i sięgnąć właśnie po jeden z ich przepisów.

Share
Ogórki kiszoneOgórki kiszoneŹródło: Adobe Stock
d3o3uau

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz

Składniki:

Proporcje na dwulitrowy słoik.

  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna

d3o3uau

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć i odciąć czubki. Ułożyć ciasno w słoiku. Obrany i pocięty na mniejsze kawałki korzeń chrzanu wcisnąć pomiędzy ogórki. Dodać czosnek koper i ziele angielskie. Zalewamy solanką, przykrywamy chlebem i zakręcamy.

Ile soli sypać do ogórków?

Jeśli dodamy od ogórków zbyt dużo soli, będą przesolone i niedobre. Jeżeli z kolei soli dodamy za mało, ogórki będą bez smaku. Ważne więc jest zachowanie odpowiednich proporcji. Aby przygotować solankę do zalania ogórków, dodajemy dokładnie 3 dag soli na każdy litr gorącej wody.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3o3uau
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o3uau
d3o3uau
Więcej tematów