7 pomysłów na proste dressingi do sałatek
Pełni bardzo ważną rolę, gdyż łączy poszczególne składniki sałatki i wzbogaca smak tego typu potrawy. Dlatego o dressingu nie należy zapominać. Na szczęście przygotowanie sosu nie jest specjalnie trudne i często wystarczą do niego produkty, które mamy pod ręką.
Tradycyjny winegret
Sprawdzi się szczególnie w przypadku sałatek, w których dominują rozmaite liście. Nazwa tego sosu nieprzypadkowo pochodzi od francuskiego słowa "vinaigre", oznaczającego ocet winny, który w klasycznej wersji stanowi obowiązkowy składnik winegretu. Jego dwie łyżki ucieramy z solą za pomocy rózgi kuchennej, następnie dolewamy sześć łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia), doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, po czym dokładnie mieszamy – wszystkie produkty możemy umieścić w słoiku, którym po zakręceniu porządnie potrząsamy, aż do powstania jednolitej emulsji. Na koniec polewamy nią sałatkę.
Dressing ziołowy
Bazą sosu sałatkowego może być majonez lub gęsty jogurt naturalny, które nadadzą sosowi odpowiedniej konsystencji, ale również smaku. Oczywiście potrzebujemy też świeżych ziół, ich dobór zależy od naszych upodobań, może być to np. drobno posiekany szczypiorek, koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek, lubczyk czy mięta. 3-4 łyżki takiej "zieleniny" dodajemy do jogurtu lub majonezu (niepełna szklanka), razem z sokiem z cytryny lub limonki (2 łyżki), musztardą (łyżeczka), przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiczku, którym potrząsamy przez 2-3 minuty. Przed dodaniem do sałatki dressing odstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę.
Sałatka z sosem tysiąca wysp, kurczakiem i kolorowymi warzywami
Sos ranczerski
Ulubiony sos Amerykanów, świetnie pasujący do każdej sałatki, szczególnie ziemniaczanej. Jak go przygotować? Majonez, kwaśną śmietanę oraz maślankę (po pół szklanki każdego z produktów) mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki (3 łyżki), koperek i szczypiorek (po 1,5 łyżki), sproszkowany czosnek (pół łyżeczki), cebulę w proszku (1/4 łyżeczki), ocet jabłkowy i sos worcestershire (po pół łyżeczki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, na koniec doprawiając drobną solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, czarnym lub kolorowym. Możemy też dodać odrobinę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Gotowy sos ranczerski powinien się schłodzić w lodówce przez minimum cztery godziny, a najlepiej zostawić go na całą noc, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Dressing z sosem rybnym
Sos rybny to jeden z kluczowych produktów w kuchni azjatyckiej. Jego bazę stanowi ekstrakt ze sfermentowanych ryb, zwykle sardeli, sardynek lub szprotek. Ma niepowtarzalny smak i aromat, świetnie sprawdzające się w dressingu, którym wzbogacimy sałatkę, np. ze świeżego ogórka, pomidorków koktajlowych i cebuli. Jak go przygotować? Sos rybny (łyżka) wystarczy dobrze wymieszać z sokiem z limonki (2 łyżki), cukrem (łyżka), drobno posiekanym czosnkiem (1-2 ząbki) oraz zieloną papryczką chili (bez pestek).
Dressing jeżynowy
Czarnofioletowe owoce od wieków goszczą w polskiej kuchni. W sklepach i na targowiskach królują dziś jeżyny pochodzące z dużych upraw, jednak zdaniem znawców najwięcej smaku i aromatu mają te zbierane w lesie, najlepiej własnoręcznie. Można z nich przyrządzić pyszny dressing do letniej sałatki, np. z roszponki, melona, fety i podprażonych orzeszków piniowych. Jeżyny (niepełna szklanka) miksujemy, po czym przecieramy przez sito. Dodajemy oliwę z oliwek (łyżka), ocet balsamiczny, sok z cytryny i płynny miód (po łyżeczce), doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, by sos był bardziej gęsty, możemy go podgotować przez kilka minut na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
Dressing z syropem klonowym
Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu można wykorzystać do przygotowania dressingu do sałatki, np. z ugotowanym bobem, pomidorkami, jajkiem na twardo i zieloną papryką. Syrop klonowy (łyżka) wystarczy rozmieszać, za pomocą rózgi kuchennej, z dobrej jakości oliwą z oliwek (2 łyżki), octem jabłkowym (łyżka), musztardą, najlepiej dość ostrą (łyżka), a na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dressing z octem kokosowym
Ocet, otrzymywany w wyniku fermentacji soku z kwiatów palmy kokosowej lub wody kokosowej, jest bardzo popularny zwłaszcza w krajach południowo-wschodniej Azji (szczególnie na Filipinach) oraz na wyspach Pacyfiku. Można go wykorzystać do przygotowania pysznego dressingu do sałatki, np. z papryki, pomidorków, ogórka i fety. Ocet kokosowy (1/4 szklanki) miksujemy z oliwą (taka sama ilość), płynnym miodem (4-5 łyżek), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (4 ząbki), sokiem pomarańczowym (łyżeczka) oraz oczywiście solą morską i czarnym pieprzem. Gotowe!