Te produkty spożywcze sprawiają, że wyglądamy starzej
Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że aby utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry, warto stosować kremy z filtrem czy preparaty przeciwzmarszczkowe. Czasami zapominamy jednak o tym, że z upływem lat możemy walczyć również odpowiednią dietą. Oto lista smakołyków i napoi, które spożywane bez umiaru niepotrzebnie dodają nam lat.
Jadłospis, który dodaje lat
Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że aby utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry, warto stosować kremy z filtrem czy preparaty przeciwzmarszczkowe. Czasami zapominamy jednak o tym, że z upływem lat możemy walczyć również odpowiednią dietą. Oto lista smakołyków i napoi, które spożywane bez umiaru szkodzą naszemu zdrowiu i kondycji. Znaczne ich ograniczenie pomoże zatrzymać, a nawet cofnąć zegar biologiczny.
Znajdziemy go w każdym polskim domu, najczęściej w postaci białych kryształków, które dodajemy m.in. do herbat czy deserów. Ten składnik używany w nadmiarze powoduje znaczne uszkodzenia naczyń krwionośnych i przyspiesza proces starzenia się skóry. Odpowiada również za przebarwienia i brzydki, szary odcień cery. Zaledwie w ciągu jednego tygodnia po rezygnacji lub ograniczeniu ilości spożywanego cukru, łatwo zauważyć różnicę w samopoczuciu oraz wynikach badań. Dodatkowymi plusami będzie jasny, promienny wygląd i odżywiona skóra.
Pikantne potrawy
Ostre przyprawy, a zwłaszcza czerwona papryczka chili wspomagają metabolizm, ale niekorzystnie wpływa na kondycję skóry. Po zjedzeniu pikantnych i dobrze doprawionych dań, rozszerzają się naczynia krwionośne, szczególnie u tych osób, które są podatne na trądzik różowaty lub przechodzą menopauzę. Aby zachować młody i zdrowy wygląd lepiej ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z takich przysmaków.
Kawa
Dla wielu to pierwszy posiłek tuż po przebudzeniu i obowiązkowy zastrzyk energii. Niestety napój ten spożywany w nadmiarze nie tylko niekorzystnie wpływa na zęby, ale również znacznie odwadnia organizm. Skóra staje się przez to sucha i traci swój młodzieńczy blask. W konsekwencji bez odpowiednie nawilżenia i zalecanej ilości płynów w jadłospisie, szybciej uwidoczniają się zmarszczki wokół oczu. W zapomnienie odchodzą elastyczność, naturalny połysk i zdrowy koloryt skóry. "Kawosze" nie muszą jednak całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego napoju, ale powinni pamiętać o odpowiednim nawilżeniu ciała. Rozwiązaniem może być również wybór alternatywnego "pobudzacza", czyli zielonej herbaty, która jest doskonałym przeciwutleniaczem i dzięki niskiej zawartości kofeiny nie wyrządza aż tak dużych szkód w naszym organizmie.
Sól
Ta przyprawa przyczynia się m.in. do powstawania zmarszczek. Wszystko za sprawą podwyższonego ciśnienia krwi. Jej wysokie stężenie powoduje osłabienie syntezy kolagenu, a w rezultacie skóra traci elastyczność . Nowe zmarszczki pojawiają się zazwyczaj w okolicy oczu i kącików ust. Nadmiar soli w organizmie prowadzi również do pojawienia się nieestetycznych cieni pod oczami. Charakterystyczne "wory", obrzęki czy opuchnięcia na twarzy dodają lat i trudno je maskować. Znacznie bardziej przyjazne dla skóry będą aromatyczne zioła, które doskonale poprawiają smak jedzenia i stanowią świetną alternatywę dla soli.
Alkohol
Alkohol pochłania wodę z komórek, a w rezultacie tworzą się worki pod oczami, co sprawia, że wyglądamy starzej. Cera jest matowa, ma szary odcień, a na twarzy uwydatniają się zmarszczki. Ponadto alkohol wypłukuje witaminy i minerały niezbędne dla zachowania urody: witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy wapń. Poza tym spożywanie napojów alkoholowych skłania do sięgania po kolejne niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, słone krakersy czy pikantne orzeszki, a te na pierwszym miejscu w składzie mają sól, która także wysusza i podrażnia skórę. Nie ulega wątpliwości, że takie długotrwałe odwodnienie przyspiesza proces starzenia się skóry. Zdaniem ekspertów, aby zniwelować negatywne skutki spożywania "procentów", należy pić jedną dodatkową szklankę wody.
Węglowodany proste
Podstawą diety wielu Polaków jest białe pieczywo i makaron, a większość z nas regularnie ulega pokusie na "coś słodkie". Niestety właśnie w tych produktach znajdują się węglowodany proste, których spożywanie nie tylko prowadzi do nadwagi, ale jest powodem pojawiania się nowych zmarszczek. Słusznym wyborem będzie więc pieczywo oraz pasty pełnoziarniste, a także wprowadzenie nawyku sprawdzania indeksu glikemicznego ulubionych dań.
Parówki
Skład większości ogólnodostępnych parówek nie jest zachwycający. Te produkty zazwyczaj nie zawierają mięsa dobrej jakości, a pozostałe elementy mogą wywoływać alergię, a nawet trądzik. Zwłaszcza u osób, które mają tendencję do zmian skórnych. Rozwiązaniem będzie uważne czytanie etykiet i wybór zdrowszych propozycji, albo rezygnacja z tego typu przekąsek.
Tłuszcze trans
Przetworzone tłuszcze, które znajdziemy m.in. w fast-foodach czy margarynie, zatykają tętnice, co sprawia, że skóra szybciej poddaje się procesowi starzenia. Gdy, woda nie może przedostać się w odpowiednie miejsca, cera traci elastyczność i młodzieńczy wygląd. W racjonalnej diecie powinny znaleźć się zdrowsze alternatywy, czyli jednonienasycone tłuszcze - oliwa z oliwek lub olej kokosowy bogaty w witaminę E, która chroni przed wolnymi rodnikami.
Napoje gazowane
Sztuczne bąbelki w naszych szklankach stanowią zagrożenie nie tylko dla szkliwa, ale również niekorzystnie wpływają na naszą skórę. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że tego typu napoje nie gaszą pragnienia, a wręcz przeciwnie - to prosta droga do odwodnienia. Konsekwencją będzie szybkie pojawienia się widocznych zmarszczek. Dużo lepszym wyborem będzie picie wody niegazowanej, sporadycznie mieszanej z sokami owocowymi.
Czerwone mięso
To doskonałe źródło witaminy B12 i sprawdzi się m.in. w trakcie walki z anemią, ale nadmiar tego mięsa stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla kondycji skóry, ale również dla zdrowia. Dobrym zamiennikiem będą owoce morza oraz produkty mleczne, które zawierają wiele witamin poprawiających kondycję skóry. Nowych źródeł białka warto poszukać m.in w warzywach, roślinach strączkowych Głównym źródłem białka w twojej diecie powinny być warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty bogate w pełne ziarna zbóż.
mp/kuchnia.wp.pl