Te kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe i mielone
Mielone z buraczkami i schabowe z zasmażaną kapustą to klasyka polskiej kuchni. Jednak równie pyszne są drobiowe sznycle. Odpowiednio przyrządzone mogą śmiało konkurować z mielonymi i schabowymi. Soczyste, dobrze doprawione i miękkie podbiją serca smakoszy. Aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak, wystarczy dodać do panierki dwa składniki - posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety wyjdą aromatyczne i będą rozpływać się w ustach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso oczyść, usuń ewentualne chrząstki, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij dłonią.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zmiksuj cebulę i czosnek z jajkami.
- Filety dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Panieruj je w jajku, bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaży na złoty kolo z obu stron.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl