Tarta z kwiatami cukinii
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje przepyszną kruchą tarte z kwiatami cukinii. To bardzo efektowne i smaczne danie. Doskonale sprawdzi się na kolację.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdjąć papier z grochem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
- Ubić całe jajka, ubijając dodać ricottę a następnie śmietanę. Dodać startą goudę i wymieszać.
- Cukinię pokroić w cienkie, wąskie paski – tagliatelle (pestki wyrzucić).
- Na upieczonym cieście rozłożyć paski cukinii, polać masą i udekorować kwiatami, lub ozdobnie ułożyć paski cukinii.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl