WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Tarta z jagodami

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
    • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 400 g jagód + 3 łyżki cukru
    • Dodatkowo:
  • lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  • łyżka świeżych jagód

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Przepis

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.

Przepis

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Przepis

Przygotowanie nadzienia:

Przepis

W miseczce należy połączyć mielone migdały z cukrem i roztopionym masłem, a jagody zasypać 3 łyżkami cukru.

Przepis

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble. Mieszankę z migdałami wykładamy na tak przygotowany spód i posypujemy jagodami.

Przepis

Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy je i kroimy na paski. Układamy je przeplatając ze sobą, a końce przyklejamy do brzegów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.

Przepis

Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych i posypać świeżymi jagodami.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości