Tarta szpinakowa
- płat ciasta francuskiego,
- porcja mrożonego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki jogurtu,
- ser żółty,
- gałka muszkatołowa,
- sól.
- pieprz,
Wylepiamy ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przecisniete czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy szpinak, mieszamy i odparowujemy.Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt. Dodajemy starty żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze