Trwa ładowanie...
cukinia
Ewa Zwolak
Dzisiaj, 1 maja 2025, 15:43

Takiej cukinii nie jedz pod żadnym pozorem. Może być silnie trująca

Cukinia to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w letniej kuchni. Jest delikatna w smaku, lekkostrawna i niezwykle wszechstronna — świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, faszerowania czy grillowania. Jednak nie każdy wie, że cukinia, choć z reguły bezpieczna i zdrowa, w pewnych warunkach może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Niekiedy jedzenie cukinii może być niebezpieczneNiekiedy jedzenie cukinii może być niebezpieczneŹródło: Adobe Stock
d1rmyg8
d1rmyg8

Na co dzień kojarzy się z delikatnym smakiem i lekkimi potrawami. Cukinia to jedno z najchętniej wykorzystywanych warzyw w kuchni, zwłaszcza latem. Ale uwaga — czasem ta niepozorna roślina może zamienić się w poważne zagrożenie. Wystarczy chwila nieuwagi, by trafić na egzemplarz, który zamiast uzupełnić obiad, może poważnie zaszkodzić.

Jeśli trafisz na cukinię o intensywnie gorzkim smaku — nie eksperymentuj. Taki smak to sygnał alarmowy. Może oznaczać obecność trujących związków, które lepiej omijać szerokim łukiem. Sprawdź, kiedy lepiej nie ryzykować i od razu wyrzucić cukinię do kosza.

Kiedy cukinia staje się niebezpieczna?

Za toksyczność cukinii odpowiadają kukurbitacyny — naturalnie występujące związki chemiczne o gorzkim smaku. W normalnych warunkach w uprawianych odmianach cukinii występują w śladowych ilościach i nie stanowią zagrożenia. Jednak w pewnych sytuacjach ich stężenie może gwałtownie wzrosnąć.

Może się tak zdarzyć, gdy:

  • cukinia pochodzi z samodzielnej uprawy, a nasiona były pochodzenia niewiadomego lub nieprofesjonalnego,
  • roślina była narażona na "stres" (susza, wysokie temperatury),
  • nastąpiło niekontrolowane skrzyżowanie cukinii z dzikimi odmianami dyniowatych, które naturalnie zawierają dużo kukurbitacyn.
d1rmyg8

Jak rozpoznać trującą cukinię?

Najważniejszym sygnałem ostrzegawczym jest intensywnie gorzki smak. Cukinia o podwyższonej zawartości kukurbitacyn jest wyjątkowo nieprzyjemna w smaku i tego nie da się przeoczyć. Nawet po obróbce cieplnej gorycz pozostaje bardzo wyraźna.

Jeśli po spróbowaniu surowej lub ugotowanej cukinii wyczuwasz wyraźną gorycz — natychmiast ją wyrzuć. Spożywanie takich warzyw może prowadzić do silnych zatruć pokarmowych, takich jak nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, a w skrajnych przypadkach — odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych.

Objawy zatrucia cukinią — na co uważać?

Zatrucie cukinią o wysokiej zawartości kukurbitacyn może dać o sobie znać bardzo szybko — nawet w ciągu kilkudziesięciu minut po spożyciu. Objawy są zwykle ostre i nieprzyjemne, a w niektórych przypadkach mogą wymagać interwencji medycznej.

Najczęstsze objawy to:

  • silna gorzkość i pieczenie w ustach już podczas jedzenia,
  • nudności i gwałtowne wymioty,
  • biegunka,
  • intensywne bóle brzucha i skurcze jelit,
  • osłabienie i odwodnienie (w wyniku utraty płynów),
  • w skrajnych przypadkach — zaburzenia pracy serca i spadek ciśnienia krwi (bardzo rzadkie, ale możliwe przy dużej dawce trucizny).

U osób szczególnie wrażliwych (dzieci, osoby starsze, osoby z chorobami przewlekłymi) zatrucie może być bardziej niebezpieczne i wymagać natychmiastowego kontaktu z lekarzem.

d1rmyg8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rmyg8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj