Taką zupę gotowały nasze babcie w Wielki Piątek. Bez grama mięsa, ale i tak smaczna

Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. Najważniejszy, jak nie trudno się domyślić, to zakwas.

Kwasówka to tradycyjna postna zupaKwasówka to tradycyjna postna zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kwasówka, podobnie jak inne tradycyjne zupy, bazuje na prostych składnikach, które były dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Jej charakterystyczny kwaśny smak to zasługa zakwasu. Jednak nie chodzi o ten, który dodajemy do żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasówka - co to za zupa?

Kwasówka to zupa o intensywnym smaku. Potrzebna jest do niej kiszona kapusta, ale nie tylko. Do jej przygotowywania niezbędny jest też sok, który powstaje podczas kiszenia tego warzywa. Nazywa się go również zakwasem. Tak jak kiszona kapusta, to naturalny probiotyk. Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, C, E oraz K, które wspierają odporność. Jest też bogaty w żelazo, jod, wapń i magnez, co czyni go doskonałym wsparciem dla organizmu.

Jak wykorzystać sok z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo, co pobudza pracę jelit i wzmacnia odporność. To także często polecany dodatek do sosów, sałatek i zup. Tak go postrzegamy dziś, ale trzeba przyznać, że często nie doceniamy. Kiedy ponad sto lat temu powstał przepis na kwasówkę, potraktowano go, jako główny składnik. Zupa była podawana podczas wigilii czy w Wielki Piątek, kiedy obowiązuje post, ale gotowano ją także na co dzień. Do jej przygotowywania wykorzystywano własny zakwas. Dziś rzadko kto kisi kapustę. Jednak nie ma problemu, by kupić dobrej jakości zakwas z kapusty.

Tradycyjna kwasówka

Składniki:

  • 1,5 litra soku z kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • śmietana do smaku,
  • kiszona kapusta do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ziele angielskie i listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kminku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Ziemniaki oraz włoszczyznę drobno pokrój. Włóż je do garnka i dodaj przesmażoną cebulę.
  3. Zalej całość ok. 1-1.5 litra wody i gotuj na małej mocy palnika wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołóż też kilka suszonych grzybów.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kaszę i gotuj kolejny kwadrans.
  5. Następnie dodaj zakwas z kiszonej kapusty oraz drobno pokrojoną kapustę.
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku.
  7. Zupę zagęść śmietaną. Można też kwasówkę zagęścić już na talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce