Taką zupę gotowały nasze babcie w Wielki Piątek. Bez grama mięsa, ale i tak smaczna

Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. Najważniejszy, jak nie trudno się domyślić, to zakwas.

Kwasówka to tradycyjna postna zupaKwasówka to tradycyjna postna zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kwasówka, podobnie jak inne tradycyjne zupy, bazuje na prostych składnikach, które były dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Jej charakterystyczny kwaśny smak to zasługa zakwasu. Jednak nie chodzi o ten, który dodajemy do żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasówka - co to za zupa?

Kwasówka to zupa o intensywnym smaku. Potrzebna jest do niej kiszona kapusta, ale nie tylko. Do jej przygotowywania niezbędny jest też sok, który powstaje podczas kiszenia tego warzywa. Nazywa się go również zakwasem. Tak jak kiszona kapusta, to naturalny probiotyk. Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, C, E oraz K, które wspierają odporność. Jest też bogaty w żelazo, jod, wapń i magnez, co czyni go doskonałym wsparciem dla organizmu.

Jak wykorzystać sok z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo, co pobudza pracę jelit i wzmacnia odporność. To także często polecany dodatek do sosów, sałatek i zup. Tak go postrzegamy dziś, ale trzeba przyznać, że często nie doceniamy. Kiedy ponad sto lat temu powstał przepis na kwasówkę, potraktowano go, jako główny składnik. Zupa była podawana podczas wigilii czy w Wielki Piątek, kiedy obowiązuje post, ale gotowano ją także na co dzień. Do jej przygotowywania wykorzystywano własny zakwas. Dziś rzadko kto kisi kapustę. Jednak nie ma problemu, by kupić dobrej jakości zakwas z kapusty.

Tradycyjna kwasówka

Składniki:

  • 1,5 litra soku z kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • śmietana do smaku,
  • kiszona kapusta do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ziele angielskie i listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kminku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Ziemniaki oraz włoszczyznę drobno pokrój. Włóż je do garnka i dodaj przesmażoną cebulę.
  3. Zalej całość ok. 1-1.5 litra wody i gotuj na małej mocy palnika wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołóż też kilka suszonych grzybów.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kaszę i gotuj kolejny kwadrans.
  5. Następnie dodaj zakwas z kiszonej kapusty oraz drobno pokrojoną kapustę.
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku.
  7. Zupę zagęść śmietaną. Można też kwasówkę zagęścić już na talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem