Taką zupę gotowały nasze babcie w Wielki Piątek. Bez grama mięsa, ale i tak smaczna

Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. Najważniejszy, jak nie trudno się domyślić, to zakwas.

Kwasówka to tradycyjna postna zupaKwasówka to tradycyjna postna zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kwasówka, podobnie jak inne tradycyjne zupy, bazuje na prostych składnikach, które były dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Jej charakterystyczny kwaśny smak to zasługa zakwasu. Jednak nie chodzi o ten, który dodajemy do żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasówka - co to za zupa?

Kwasówka to zupa o intensywnym smaku. Potrzebna jest do niej kiszona kapusta, ale nie tylko. Do jej przygotowywania niezbędny jest też sok, który powstaje podczas kiszenia tego warzywa. Nazywa się go również zakwasem. Tak jak kiszona kapusta, to naturalny probiotyk. Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, C, E oraz K, które wspierają odporność. Jest też bogaty w żelazo, jod, wapń i magnez, co czyni go doskonałym wsparciem dla organizmu.

Jak wykorzystać sok z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo, co pobudza pracę jelit i wzmacnia odporność. To także często polecany dodatek do sosów, sałatek i zup. Tak go postrzegamy dziś, ale trzeba przyznać, że często nie doceniamy. Kiedy ponad sto lat temu powstał przepis na kwasówkę, potraktowano go, jako główny składnik. Zupa była podawana podczas wigilii czy w Wielki Piątek, kiedy obowiązuje post, ale gotowano ją także na co dzień. Do jej przygotowywania wykorzystywano własny zakwas. Dziś rzadko kto kisi kapustę. Jednak nie ma problemu, by kupić dobrej jakości zakwas z kapusty.

Tradycyjna kwasówka

Składniki:

  • 1,5 litra soku z kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • śmietana do smaku,
  • kiszona kapusta do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ziele angielskie i listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kminku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Ziemniaki oraz włoszczyznę drobno pokrój. Włóż je do garnka i dodaj przesmażoną cebulę.
  3. Zalej całość ok. 1-1.5 litra wody i gotuj na małej mocy palnika wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołóż też kilka suszonych grzybów.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kaszę i gotuj kolejny kwadrans.
  5. Następnie dodaj zakwas z kiszonej kapusty oraz drobno pokrojoną kapustę.
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku.
  7. Zupę zagęść śmietaną. Można też kwasówkę zagęścić już na talerzu.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯