WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat

Taką zupę gotowały nasze babcie w Wielki Piątek. Bez grama mięsa, ale i tak smaczna

Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. Najważniejszy, jak nie trudno się domyślić, to zakwas.

Kwasówka to tradycyjna postna zupaKwasówka to tradycyjna postna zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kwasówka, podobnie jak inne tradycyjne zupy, bazuje na prostych składnikach, które były dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Jej charakterystyczny kwaśny smak to zasługa zakwasu. Jednak nie chodzi o ten, który dodajemy do żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Kwasówka - co to za zupa?

Kwasówka to zupa o intensywnym smaku. Potrzebna jest do niej kiszona kapusta, ale nie tylko. Do jej przygotowywania niezbędny jest też sok, który powstaje podczas kiszenia tego warzywa. Nazywa się go również zakwasem. Tak jak kiszona kapusta, to naturalny probiotyk. Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, C, E oraz K, które wspierają odporność. Jest też bogaty w żelazo, jod, wapń i magnez, co czyni go doskonałym wsparciem dla organizmu.

Jak wykorzystać sok z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można pić na czczo, co pobudza pracę jelit i wzmacnia odporność. To także często polecany dodatek do sosów, sałatek i zup. Tak go postrzegamy dziś, ale trzeba przyznać, że często nie doceniamy. Kiedy ponad sto lat temu powstał przepis na kwasówkę, potraktowano go, jako główny składnik. Zupa była podawana podczas wigilii czy w Wielki Piątek, kiedy obowiązuje post, ale gotowano ją także na co dzień. Do jej przygotowywania wykorzystywano własny zakwas. Dziś rzadko kto kisi kapustę. Jednak nie ma problemu, by kupić dobrej jakości zakwas z kapusty.

Tradycyjna kwasówka

Składniki:

  • 1,5 litra soku z kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • śmietana do smaku,
  • kiszona kapusta do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ziele angielskie i listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kminku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Ziemniaki oraz włoszczyznę drobno pokrój. Włóż je do garnka i dodaj przesmażoną cebulę.
  3. Zalej całość ok. 1-1.5 litra wody i gotuj na małej mocy palnika wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołóż też kilka suszonych grzybów.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kaszę i gotuj kolejny kwadrans.
  5. Następnie dodaj zakwas z kiszonej kapusty oraz drobno pokrojoną kapustę.
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku.
  7. Zupę zagęść śmietaną. Można też kwasówkę zagęścić już na talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀