Tak pyszne, że trudno się oprzeć. Bajeczne rafaello w prostym przepisie
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto doskonała propozycja. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z wiórkami kokosowymi, przekładane krakersami. Nie oprze mu się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
- 400 g mleka gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy skrobię oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
- Masło miksujemy mikserem, dodajemy żółtka oraz stopniowo ostudzoną masę budyniową. Na koniec masę łączymy wiórkami kokosowymi (50 g zostawiamy do posypania ciasta), mieszając łyżką.
- Na dnie formy układamy krakersy. Następnie wykładamy połowę masy i ponownie układamy ciastka i pozostałą masę budyniową.
- Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy cukierkami. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl