Tak oszukują hipermarkety. 5 podrabianych produktów
Kupując to jedzenie w sklepach należy uważać
Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby promocji. 2+1, 4w1 i tak dalej, i tak dalej. Hipermarkety na każdym kroku kuszą nas obniżkami. A my ślepo etykietom ze słowem "okazja" wierzymy. Przy niektórych produktach warto się zatrzymać na dłużej, tak aby nie kupować żadnych niespodzianek.
Kawa
Kawę warto pić, bo zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprawia pamięć czy przyspiesza metabolizm. Codziennie na świecie ludzie wypijają ponad 3 miliardy filiżanek kawy: do śniadania, na lunch, a także piją ją przed snem. Kupując kawę w sklepach, należy jednak uważać. W opakowaniach można znaleźć jęczmień, kukurydzę, kawałki drewna czy kamienie. Słabej jakości ziarna są też często dziurawe. Przy wyborze kawy należy zwrócić uwagę na jej skład. Lepiej kupić droższą i sprawdzoną, niż tańszą z niespodzianką w środku.
Parmezan
W 100 gramach sera twardego z mleka krowiego jest około 430 kalorii. W 2016 roku okazało się, że w parmezanie może występować masa drzewna. Producenci dodają ją, aby ser "trzymał swoją formę", nie rozpadał się. Według naukowców z Center for Dairy Reserch jako zamiennik producenci mogliby używać skrobi ziemniaczanej. Masa (miazga) drzewna jest bezpieczna w niedużych ilościach dla człowieka. Ale aby być pewnym, że w serze jej nie znajdziemy, warto kupować parmezan, na którego etykiecie będzie widniał napis "wyprodukowano we Włoszech".
Oliwa
Według Larry’ego Olmsteda, deksperta kulinarnego oliwa z oliwek jest najgorszym rodzajem oszustwa w branży spożywczej. Jest ona rozcieńczana np. oliwami z soi i słonecznika oraz nieodpowiednio butelkowana. Nie powinniśmy kupować oliwy z napisem "butelkowana we Włoszech" tylko tę z etykietą "wyprodukowana we Włoszech". Jeśli oliwa ma kolor pomarańczowy i w smaku jest "metaliczna", to nie możemy jej spożywać, bo była przechowywana w złych warunkach i jest zjełczała.
Ryby i owoce morza
Przejrzyste i niezmętnione, takie powinny być oczy świeżej ryby. Błyszczące łuski i metaliczny wygląd, także świadczą o jej rześkości. Ryba kupowana w hipermarkecie nie powinna wydzielać odoru. A jej skrzela nie mogą mieć koloru wyblakłej czerwieni. W przypadku kupowania owoców można uwagę należy zwrócić, aby nasze kraby czy homary "nie stały w miejscu". Jeśli są one nieruchome, może to oznaczać, że w środku nie ma mięsa. Żywe skorupiaki po ugotowaniu nie mogą mieć miękkiej muszli, a krewetki i przegrzebki najlepiej kupować jednak mrożone, ponieważ świeże szybko gniją.
Miód
Według Omlsteda miód znajduje się na liście 10 najważniejszych oszust w branży spożywczej. A to dlatego, że jest to najdroższa forma cukru. Kupując miód należy, uważać na ten z Chin, ponieważ ten kraj bardzo często oszukuje na tym produkcie. Miód najlepiej kupować u lokalnych sprzedawców.