Trwa ładowanie...
d3qeq1a
08-08-2022 10:47

Tajska zupa z curry

Przepis

Pyszna i rozgrzewająca tajska zupa z makaronem. Zrobiona z czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i makaronu do wyboru. To idealna równowaga ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego smaku. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

d3qeq1a
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • kwaśne jabłko,
  • 1 papryka,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • kurkuma,
  • 2 listki kaffiru,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • sos sojowy,
  • kolendra,
  • 100 g makaronu ryżowego (u mnie makaron z brązowego ryżu), kolendra,
  • sezam.
Przepis
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa z przyprawami. Po 10 min. wlej szklankę wody, mleczko kokosowe i gotuj 5 min.
  • Z zupy wyjmij listki kaffiru, zblenduj ją i dopraw do smaku.
  • Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotową zupę podawaj z makaronem, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i sezamem.
  • Zupę można podać również z pieczywem, u mnie jest to pieczywo wieloziarniste z mielonych ziaren, z dodatkiem ziół, bez mąki i drożdży.
  • Zupę można podać z tofu, krewetkami lub kurczakiem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tajska zupa z curry
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3qeq1a

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qeq1a
d3qeq1a
d3qeq1a
d3qeq1a
Więcej tematów
d3qeq1a