Trwa ładowanie...

Tajna broń w walce o młody wygląd. Śmiało syp do owsianki

Bakaliami powinniśmy się często zajadać, a zwłaszcza migdałami. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca i wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego. W dodatku, migdały są bogate w "witaminę młodości" i poprawiają kondycję skóry. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa, a w dodatku są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w kuchni na rozmaite sposoby.

Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatkówŚmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatkówŹródło: 123RF
d2h7jo7
d2h7jo7

Migdały są owocami pestkowymi pochodzącymi z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej. Są bardzo cennym źródłem magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości"

Migdały – wartości odżywcze

Wystarczy dorzucić garść migdałów do swojej codziennej diety, żeby znacznie podnieść poziom witaminy E w organizmie, jednocześnie obniżając ciśnienie, i poprawiając krążenie. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, u których występuje ryzyko chorób serca. Skuteczność migdałów w walce z tymi schorzeniami została potwierdzona naukowo.

Migdały są także źródłem witaminy E, czyli "witaminy młodości". Dzięki niej skóra dłużej zachowuje młody wygląd. Podobne właściwości ma olejek z migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy, a przy okazji nawilża ją, dzięki czemu jest mniej podatna na rozstępy. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które chciałaby zachować jędrność skóry. Co więcej, migdały są także źródłem kwasu foliowego, który powinny one przyswajać, ponieważ zapewnia on prawidłowy rozwój dziecka.

Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?

Olejek z wyciągiem z migdałów mogą stosować również osoby z wrażliwą i suchą skórą, skłonna do zaczerwienień i podrażnień. Olejek z migdałów łagodzi te dolegliwości, uelastycznia naskórek i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dlatego ekstrakt z migdałów bardzo często znajdziemy w składzie kremów dla kobiet dojrzałych.

d2h7jo7

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Migdały – właściwości odchudzające

Osoby będące na diecie odchudzającej powinny wprowadzić migdały do codziennego jadłospisu. Orzechy poprawiają bowiem metabolizm i zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Warto wiedzieć także, że długotrwałe żucie migdałów powoduje zahamowanie uczucia głodu, dzięki czemu możemy wytrwać do obiadu bez podjadania przypadkowych produktów z lodówki.

Migdały 123RF
Źródło: 123RF

Migdały – zastosowanie w kuchni

Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków. Bez obaw możemy zajadać się nimi także w ciągu dnia i traktować je jako przekąskę – na pewno zaspokoją głód na długo. Jak inne orzechy, migdały znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Wystarczy surowe migdały pokroić drobniutko, żeby uzyskać posypkę do ciast, ale możemy je również dodawać do masy razem z innymi bakaliami. Świetnie sprawdzą się tej roli także płatki migdałów. Oczywiście migdały są również bazą do produkcji marcepanu.

d2h7jo7

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2h7jo7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
Więcej tematów