Tajna broń w walce o młody wygląd. Śmiało syp do owsianki

Bakaliami powinniśmy się często zajadać, a zwłaszcza migdałami. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca i wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego. W dodatku, migdały są bogate w "witaminę młodości" i poprawiają kondycję skóry. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa, a w dodatku są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w kuchni na rozmaite sposoby.

MigdałyŚmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Migdały są owocami pestkowymi pochodzącymi z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej. Są bardzo cennym źródłem magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości"

Migdały – wartości odżywcze

Wystarczy dorzucić garść migdałów do swojej codziennej diety, żeby znacznie podnieść poziom witaminy E w organizmie, jednocześnie obniżając ciśnienie, i poprawiając krążenie. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, u których występuje ryzyko chorób serca. Skuteczność migdałów w walce z tymi schorzeniami została potwierdzona naukowo.

Migdały są także źródłem witaminy E, czyli "witaminy młodości". Dzięki niej skóra dłużej zachowuje młody wygląd. Podobne właściwości ma olejek z migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy, a przy okazji nawilża ją, dzięki czemu jest mniej podatna na rozstępy. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które chciałaby zachować jędrność skóry. Co więcej, migdały są także źródłem kwasu foliowego, który powinny one przyswajać, ponieważ zapewnia on prawidłowy rozwój dziecka.

Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?

Olejek z wyciągiem z migdałów mogą stosować również osoby z wrażliwą i suchą skórą, skłonna do zaczerwienień i podrażnień. Olejek z migdałów łagodzi te dolegliwości, uelastycznia naskórek i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dlatego ekstrakt z migdałów bardzo często znajdziemy w składzie kremów dla kobiet dojrzałych.

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Migdały – właściwości odchudzające

Osoby będące na diecie odchudzającej powinny wprowadzić migdały do codziennego jadłospisu. Orzechy poprawiają bowiem metabolizm i zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Warto wiedzieć także, że długotrwałe żucie migdałów powoduje zahamowanie uczucia głodu, dzięki czemu możemy wytrwać do obiadu bez podjadania przypadkowych produktów z lodówki.

Migdały
© 123RF

Migdały – zastosowanie w kuchni

Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków. Bez obaw możemy zajadać się nimi także w ciągu dnia i traktować je jako przekąskę – na pewno zaspokoją głód na długo. Jak inne orzechy, migdały znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Wystarczy surowe migdały pokroić drobniutko, żeby uzyskać posypkę do ciast, ale możemy je również dodawać do masy razem z innymi bakaliami. Świetnie sprawdzą się tej roli także płatki migdałów. Oczywiście migdały są również bazą do produkcji marcepanu.

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje