Tajemnicze owoce - jak się za nie zabrać?
Jak to jeść?
Spotykamy je na targach i w supermarketach. Inne odkrywamy podczas podróży w egzotyczne zakątki świata. Kuszą kolorami, zapachem, niezwykłym kształtem. Wyciągamy ręce i? szybko chowamy je do kieszeni. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie wiemy, co to takiego i jak się za to zabrać. Czy kuszący owoc należy zwyczajnie ugryźć jak jabłko, czy może obrać ze skórki jak banana, lub rozciąć i zjeść środek łyżeczką jak kiwi?
Spotykamy je na targach i w supermarketach. Inne odkrywamy podczas podróży w egzotyczne zakątki świata. Kuszą kolorami, zapachem, niezwykłym kształtem. Wyciągamy ręce i... szybko chowamy je do kieszeni. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie wiemy, co to takiego i jak się za to zabrać. Czy kuszący owoc należy zwyczajnie ugryźć jak jabłko, czy może obrać ze skórki jak banana, lub rozciąć i zjeść środek łyżeczką jak kiwi?
Jak jeść kaki?
To najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. Kaki (inaczej persymona) z wyglądu przypomina pomidora, ale to jedyne podobieństwo. Smak kojarzy się raczej ze słodkimi morelami lub brzoskwiniami doprawionymi szczyptą wanilii. Jak na owoc kaki są dość kaloryczne - 100 g liczy 69 kcal. Warto jednak po nie sięgnąć, bo zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych. Można je jadać osobno, najlepiej jednak podać j z innymi owocami w postaci sałatki. Kaki jest bardzo słodkie można je więc przełamać np. pomarańczami. Nie jemy skórki owocu. Albo ją obieramy, albo przecinamy owoc na pół. Oddzielamy miąższ od cienkiej skórki i kroimy go w kostkę. Kaki możemy też dodać do deserów, np. lodów czy bitej śmietany albo zrobić dżem lub galaretkę. Ważne by owoc był dojrzały, bo dopiero wówczas traci cierpki posmak.
AD/mmch
Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?