Tajemnicze owoce - jak się za nie zabrać?

Spotykamy je na targach i w supermarketach. Inne odkrywamy podczas podróży w egzotyczne zakątki świata. Kuszą kolorami, zapachem, niezwykłym kształtem. Wyciągamy ręce i? szybko chowamy je do kieszeni. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie wiemy, co to takiego i jak się za to zabrać. Czy kuszący owoc należy zwyczajnie ugryźć jak jabłko, czy może obrać ze skórki jak banana, lub rozciąć i zjeść środek łyżeczką jak kiwi?

Obraz

/ 10Jak to jeść?

Obraz
© archiwum

Spotykamy je na targach i w supermarketach. Inne odkrywamy podczas podróży w egzotyczne zakątki świata. Kuszą kolorami, zapachem, niezwykłym kształtem. Wyciągamy ręce i... szybko chowamy je do kieszeni. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie wiemy, co to takiego i jak się za to zabrać. Czy kuszący owoc należy zwyczajnie ugryźć jak jabłko, czy może obrać ze skórki jak banana, lub rozciąć i zjeść środek łyżeczką jak kiwi?

To najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. Kaki (inaczej persymona) z wyglądu przypomina pomidora, ale to jedyne podobieństwo. Smak kojarzy się raczej ze słodkimi morelami lub brzoskwiniami doprawionymi szczyptą wanilii. Jak na owoc kaki są dość kaloryczne - 100 g liczy 69 kcal. Warto jednak po nie sięgnąć, bo zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych. Można je jadać osobno, najlepiej jednak podać j z innymi owocami w postaci sałatki. Kaki jest bardzo słodkie można je więc przełamać np. pomarańczami. Nie jemy skórki owocu. Albo ją obieramy, albo przecinamy owoc na pół. Oddzielamy miąższ od cienkiej skórki i kroimy go w kostkę. Kaki możemy też dodać do deserów, np. lodów czy bitej śmietany albo zrobić dżem lub galaretkę. Ważne by owoc był dojrzały, bo dopiero wówczas traci cierpki posmak.

AD/mmch

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść z mangostan?

Obraz
© archiwum

Ten niepozorny owoc pochodzący z Indonezji, inaczej zwany jest też smaczeliną, żółtoplą lub żółcieczą. Wielkością równa się średniemu jabłku, z wierzchu fioletowo-brązowy i zakończony dużą szypułką. Wewnątrz kryje coś, co wyglądem przypomina trochę główkę czosnku - kilka ząbków soczystego, białego miąższu. To właśnie ta część owocu jest jadalna. Zwykle jedzony jest na surowo, lecz niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Niektórzy porównują jego smak do słodkiego agrestu, inni mówią, że to połączenie ananasa i brzoskwini. Czasami miąższ dostępny jest też w puszce. Skóra mangostanu, choć niejadalna, wykorzystywana jest w medycynie.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść rambutan?

Obraz
© archiwum

Zwany inaczej jagodzianem, rambutan wygląda trochę jak włochata węgierka. Ma różne odmiany. Owoce niektórych z nich są słodkie i te jemy na surowo. Kwaśne lepiej najpierw ugotować. Skóra i pestki rambutanu są niejadalne. Aby dobrać się do słodkiego, aromatycznego miąższu, należy rozłamać sprężystą skorupkę. Spokojnie, kolce są miękkie i z pewnością nas nie pokłują. Owoc można też przeciąć, a środek wyłuskać łyżeczką. Rambutan zazwyczaj jadany jest na surowo - sam, albo jako dodatek do deserów czy sałatek. Można jednak dodać go także do sosów a nawet dań mięsnych.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść durian?

Obraz
© archiwum

Ten owoc trudno przegapić. Pokryty kolcami, do tego bardzo intensywnie pachnie. Nie tylko intensywnie, ale też bardzo nieprzyjemnie. Uprawiany jest także w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Jedni go uwielbiają, inni się nim brzydzą. W środku znajduje się żółtawy miąższ, którego smak w połączeniu z zapachem padliny, daje trudną do opisania mieszankę. I tu kolejna niespodzianka. Smak owocu porównywany jest np. do mieszanki lodów truskawkowych i bananów. Jak go zjeść? Najlepiej daleko od ludzi, a co do techniki - kroimy na pół, chwytamy za łyżeczkę i pochłaniamy miąższ.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść pitaję?

Obraz
© archiwum

Bez większych trudności znajdziemy ją też w polskich sklepach. Zwana najczęściej smoczym owocem czy - rzadziej - truskawkową gruszką, jest owocem wielu gatunków kaktusa. Zanim się pojawi, roślina oczywiście kwitnie - co ciekawe tylko jedną noc. W zależności od gatunku kaktusa, skórzasta skórka może być różowa, czerwona lub żółta. Różowe - czyli smocze owoce - oraz żółte pitaje mają biały miąższ. Z kolei miąższ czerwonej odmiany jest takiego samego koloru jak jej skórka. Miąższ owoców zawiera małe czarne pestki (jak kiwi), które są jadalne, choć nietrawione przez organizm. Owoc ma słodko- kwaśny posmak i często porównywany jest właśnie do kiwi lub agrestu. Pitaję najlepiej jeść schłodzoną. Można też ją lekko dosłodzić.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść salak?

Obraz
© archiwum

Te małe owoce palmowe przez mieszkańców Jawy i Sumatry uważane są za przysmak. Owoce salaka to jagody o długości ok. 5 cm, rosnące w kiści przy podstawie palmy. Słodko-kwaskowaty środek ukryty jest w twardej, brązowej skorupce. Do jedzenia nadaje się biały, galaretowaty miąższ. Aby się do niego dostać wystarczy rozłamać skorupkę. Jadalny jest miąższ dojrzałych owoców. Wówczas pokryta łuskami skórka jest łamliwa i można ją bez trudu oddzielić od miąższu. Salak ma ciekawy orzeźwiający smak, choć niektórzy uważają, że zostawia w ustach nieprzyjemny, jakby lekko sfermentowany posmak.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść liczi?

Obraz
© archiwum

To kolejny azjatycki owoc, który możemy dostać w Polsce. Podobnie jak salak, liczi to lekko galaretowaty słodki miąższ, z dużą pestką, zamknięty w twardej łupince. Jej kolor jest równomiernie czerwony, a wnętrze jasne. Dostanie się do soczystego wnętrza wygląda identycznie jak w przypadku salaka. Kruchą skorupkę po prostu zdejmujemy palcami. Słodko-kwaśne owoce zjadamy na surowo. Można też z nich zrobić kompot, dodać do sałatki czy deseru.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść kiwano?

Obraz
© archiwum

Ten pochodzący z Afryki owoc porównywany jest często do naszego ogórka, ma nawet drugą nazwę - ogórek rogaty. Ma bardzo orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Skórka kiwano jest ciemnożółta lub pomarańczowa. Owoc rozcinamy wzdłuż i łyżeczką wydobywamy jadalny miąższ i nasiona. Przygotowujemy z niego koktajle, sosy do deserów czy mięs. Doskonale też nadaje się do sałatek. Można też zjeść go samego.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

/ 10Jak jeść karambolę?

Obraz
© archiwum

Nazywana inaczej gwiaździstym owocem, ponieważ pokrojone już plasterki wygląda jak żółte, pięcioramienne gwiazdki. Karambole po dokładnym umyciu możemy jeść w całości - ze skórką i nasionami. O popularności gwiaździstego owocu decyduje nie tylko jego smak - delikatny, słodko-kwaśny, ale także niezwykle dekoracyjny wygląd. Gwiazdki najczęściej stanowią ozdobę drinków czy sałatek owocowych. Karambola może być też podsmażana na maśle i podawana z mięsem lub rybami. Owoce nadają się też do kandyzowania i wyrabiania napojów orzeźwiających.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

10 / 10Jak jeść passiflorę?

Obraz
© archiwum

Jadalną częścią tego owocu jest galaretowaty półprzeźroczysty miąższ z pestkami. Passiflora (zwana inaczej męczennicą jadalną) jest niezwykle aromatyczna oraz słodka albo lekko kwaskowa. Zjadamy ją gdy skórka zrobi się fioletowo-brązowa i odrobinę pomarszczona, ale owoc nie będzie jeszcze miękki. Aby dostać się do jadalnej części, rozcinamy passiflorę na pół i sięgamy po łyżeczkę. Z owocu możemy przygotować soki, koktajle, kremy lub sorbety.

AD/mmch

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości