Tacki aluminiowe na grilla. Mało kto wie, czy są bezpieczne dla zdrowia

Zbliża się majówka i już planujemy spotkania przy grillu. Kiełbasa, karkówka, warzywa czy sery z rusztu smakują wyśmienicie. Jednak by takie posiłki nie wpływały negatywnie na zdrowie, trzeba zadbać o kilka szczegółów. Jednym z nich są aluminiowe tacki. Kiedy i czy warto je stosować?

Podczas grillowania ważnych jest kilka zasadPodczas grillowania ważnych jest kilka zasad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Majówka kiedyś uważana była za początek sezonu grillowego. Jednak w tym roku pogoda pozwoliła na to, by posiłki z rusztu na świeżym powietrzu przygotowywać znacznie wcześniej. Nawet jeśli już piekliście kiełbaskę, kaszankę, karkówkę czy kurczaka, warto wiedzieć, jak robić to zdrowiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Dlaczego tacki mogą być szkodliwe?

Od wielu lat kontrowersje budzą aluminiowe tacki, na których układamy żywność na ruszcie. Na pewno mają one swoje zalety. Przede wszystkim dzięki nim jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z rusztem, co też chroni go przed zabrudzeniami. Tacki mają również specjalne rynienki, które zbierają tłuszcz wypływający z mięsa, co zapobiega jego spalaniu na węglach i powstawaniu rakotwórczego dymu. Jednak eksperci, a wśród nich jest Bartek Kulczyński, znany dietetyk, podkreślają, że aluminium może przenikać do żywności. A kiedy odkłada się w organizmie, to nic dobrego dla zdrowia.

Jak zastąpić tacki aluminiowe?

Katarzyna Bosacka, znana z promowania zdrowego stylu życia, również ostrzega przed stosowaniem aluminiowych tacek. Zamiast nich, zaleca używanie wielorazowych tacek metalowych lub mat teflonowych, które są bezpieczniejsze dla zdrowia. Bosacka podkreśla, że takie rozwiązania są bardziej ekologiczne i mogą być używane wielokrotnie, co jest korzystne także dla środowiska. Ekologiczne jest także grillowanie na liściach kapusty. Powinny być one dość sztywne i twarde, aby nie rozpadły się i utrzymały kawałki mięsa. Wygodniejsze, ale znacznie trudniej dostępne są liście bananowca. Są sztywne i długo wytrzymają wysoką temperaturę. Można je kupić w sklepach z azjatyckimi produktami.

Jak znaleźć rozwiązanie?

Grillowanie niby takie proste i przyjemne, a jednak trzeba uważać na tyle szczegółów. Tacki aluminiowe nie są polecane. A z drugiej strony, gdy kładziemy kawałki mięsa czy wędliny bezpośrednio na ruszt, wytapia się z nich łuszcz, który kapie na rozżarzony węgiel. Uwalniają się wtedy rakotwórcze substancje. Jak sobie z tym poradzić? Dobrym rozwiązaniem wydaje się kładzenie bezpośrednio na ruszt tylko tych produktów, które będą gotowe bardzo szybko. A te, które wymagają dłuższej obróbki lepiej położyć na tackach czy folii. To tzw. mniejsze zło. Pod wpływem temperatury, może wydzielać się z nich szkodliwe aluminium i toksyczny bisfenol A.

Wybrane dla Ciebie

Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku