Tacki aluminiowe na grilla. Mało kto wie, czy są bezpieczne dla zdrowia
Zbliża się majówka i już planujemy spotkania przy grillu. Kiełbasa, karkówka, warzywa czy sery z rusztu smakują wyśmienicie. Jednak by takie posiłki nie wpływały negatywnie na zdrowie, trzeba zadbać o kilka szczegółów. Jednym z nich są aluminiowe tacki. Kiedy i czy warto je stosować?
Majówka kiedyś uważana była za początek sezonu grillowego. Jednak w tym roku pogoda pozwoliła na to, by posiłki z rusztu na świeżym powietrzu przygotowywać znacznie wcześniej. Nawet jeśli już piekliście kiełbaskę, kaszankę, karkówkę czy kurczaka, warto wiedzieć, jak robić to zdrowiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa
Dlaczego tacki mogą być szkodliwe?
Od wielu lat kontrowersje budzą aluminiowe tacki, na których układamy żywność na ruszcie. Na pewno mają one swoje zalety. Przede wszystkim dzięki nim jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z rusztem, co też chroni go przed zabrudzeniami. Tacki mają również specjalne rynienki, które zbierają tłuszcz wypływający z mięsa, co zapobiega jego spalaniu na węglach i powstawaniu rakotwórczego dymu. Jednak eksperci, a wśród nich jest Bartek Kulczyński, znany dietetyk, podkreślają, że aluminium może przenikać do żywności. A kiedy odkłada się w organizmie, to nic dobrego dla zdrowia.
Jak zastąpić tacki aluminiowe?
Katarzyna Bosacka, znana z promowania zdrowego stylu życia, również ostrzega przed stosowaniem aluminiowych tacek. Zamiast nich, zaleca używanie wielorazowych tacek metalowych lub mat teflonowych, które są bezpieczniejsze dla zdrowia. Bosacka podkreśla, że takie rozwiązania są bardziej ekologiczne i mogą być używane wielokrotnie, co jest korzystne także dla środowiska. Ekologiczne jest także grillowanie na liściach kapusty. Powinny być one dość sztywne i twarde, aby nie rozpadły się i utrzymały kawałki mięsa. Wygodniejsze, ale znacznie trudniej dostępne są liście bananowca. Są sztywne i długo wytrzymają wysoką temperaturę. Można je kupić w sklepach z azjatyckimi produktami.
Jak znaleźć rozwiązanie?
Grillowanie niby takie proste i przyjemne, a jednak trzeba uważać na tyle szczegółów. Tacki aluminiowe nie są polecane. A z drugiej strony, gdy kładziemy kawałki mięsa czy wędliny bezpośrednio na ruszt, wytapia się z nich łuszcz, który kapie na rozżarzony węgiel. Uwalniają się wtedy rakotwórcze substancje. Jak sobie z tym poradzić? Dobrym rozwiązaniem wydaje się kładzenie bezpośrednio na ruszt tylko tych produktów, które będą gotowe bardzo szybko. A te, które wymagają dłuższej obróbki lepiej położyć na tackach czy folii. To tzw. mniejsze zło. Pod wpływem temperatury, może wydzielać się z nich szkodliwe aluminium i toksyczny bisfenol A.