Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste? Sprawdzone triki

Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste? Mięso to podstawa udanego obiadu – pieczone, smażone, duszone – możliwości jest nieskończenie wiele. Jednak o sukcesie dania decyduje nie tylko sposób podania mięsa czy podkreślające je przyprawy lub dodatki. Najistotniejsza jest tekstura naszego produktu: kruche, soczyste i rozpływające się w ustach – o takie mięso nam chodzi.

Mieso pieczoneWypróbuj te triki, a będzie pysznie jak u babci na obiedzie
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak wybrać dobre mięso?

Nie od dziś wiadomo, że podstawą jest dobry półprodukt – najlepiej wybrać mięso z hodowli ekologicznej, pozbawione zbędnych dodatków od producentów czy antybiotyków. Do tego świeże, jędrne, apetyczne i nieprzetworzone. Najlepiej z delikatnym przerostem tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, oraz bez żył, ścięgien czy resztek skóry.

Marynowanie mięsa

Mięso wymaga odrobiny cierpliwości i doboru odpowiednich składników, które zadbają o kruchość i soczystość potrawy jeszcze przed obróbką cieplną. Kluczem jest tutaj marynata, czyli płynne i sypkie dodatki, w których mięso będzie leżakować aż skruszeje i nabierze odpowiedniego aromatu. Do marynowania nieodzowne będą takie produkty, jak: maślanka, alkohol, cytryna, ocet lub... plasterki kiwi czy skórka z papai. Wybierz jeden z tych składników jako bazę marynaty, a sprawisz, że mięso będzie kruche i soczyste jak nigdy.

Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy smakiem kwaśnym, słodkim, słonym. Warto więc połączyć np. sok z cytryny, sól, odrobinę miodu i paprykę chili, nadającą pikanterii, z olejem, który ma połączyć smaki. Taką marynatę możesz dowolnie modyfikować, dopasowując ją do upodobań twoich i twojej rodziny czy znajomych.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zamykanie porów

Niezależnie od tego, czy mięso będziesz dusić czy piec, konieczne jest wstępne przesmażenie mięsa, by zamknąć jego smak wewnątrz. To pozwoli na zachowanie wybornego smaku w każdym kruchym i soczystym kawałku.

Istotne jest, by przed obsmażeniem przygotowanego kawałka mięsa, oczyścić je z nadmiaru marynaty, a następnie położyć na rozgrzanej patelni lub bezpośrednio w rondlu, w którym potem będzie dusić się potrawa. Pamiętaj, by nie mieszać i nie ruszać mięsa dopóki białko porządnie się nie zetnie. Krucha, brązowa skórka podkręci smak potrawy.

Uwaga na temperaturę i czas pieczenia

Pamiętaj, by zawsze dobierać temperaturę i czas obróbki cieplnej do wagi mięsa, a także do jego rodzaju. Zbyt długie smażenie (czy pieczenie) lub za wysoka temperatura spowodują, że mięso będzie twarde i suche, zamiast kruche i soczyste. Warto więc zaopatrzyć się w dobrą patelnię o grubym dnie oraz termometr do mięsa, który pozwoli ocenić, czy mięso jest już gotowe.

Zobacz też:

Daj mu odpocząć!

Jeżeli jedyną metodą obróbki jest smażenie, to na tym etapie możesz zakończyć – pamiętaj jednak, by nie kroić mięsa od razu po zdjęciu z patelni. Szefowie kuchni akcentują, że mięso musi lekko stężeć, by smakowite soki i tłuszcz nie wypłynęły, lecz pozostały wewnątrz soczystego kawałka mięsa.

Ta sama zasada tyczy się dań, w których mięso po przesmażeniu będziesz piec – po wyjęciu z piekarnika zostaw je w spokoju na ok. 10-15 minut. To dobry czas, by przygotować serwis lub otworzyć butelkę wina!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów