Szynka pieczona z butelki

Szynka pieczona z butelki to szybki sposób na przygotowanie domowej węgliny, która będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. - Im dłużej będziemy marynować, tym efekt po upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin. Tak jest o wiele bardziej smacznie i zdrowo - pisze Ala, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Szynka pieczona z butelkiSzynka pieczona z butelki
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg mięsa (wieprzowina, indyk, kurczak lub cielęcina)

Marynata:

  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 2-3 łyżki oleju
  • siatka wędliniarska

Przepis

Składniki marynaty wymieszać w misce. Włożyć przygotowane mięso do miski i natrzeć je marynatą. Czubkiem noża ponakłuwać wierzch mięsa z każdej strony i jeszcze raz dokładnie obtoczyć je w marynacie, obracając kilkukrotnie. Naczynie przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni. Przygotować butelkę po wodzie 1,5 litra. Odciąć od góry zostawiając 3/4 butelki bez szyjki. Najlepsza butelka prosta od góry do dołu, bez zwężeń. Wcisnąć mięso do butelki. Naciągnąć od góry siatkę trochę dłuższą niż mięsny wałek. Na końcu zawiązać siatkę, przekręcić butelkę do góry dnem i mięso bez problemu nam wejdzie do siatki. Powstanie ładny, długi, kawałek mięsa.

Przepis

Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, nakrywamy i pieczemy około 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy bez przykrycia kolejne 30 minut. Najlepiej mieć termometr ze szpikulcem, aby włożyć do mięsa i sprawdzić temp. Jeżeli ma 75 stopni, można zakończyć pieczenie, jeżeli nie, czas wydłużyć

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia