Szynka pieczona z butelki

Szynka pieczona z butelki to szybki sposób na przygotowanie domowej węgliny, która będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. - Im dłużej będziemy marynować, tym efekt po upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin. Tak jest o wiele bardziej smacznie i zdrowo - pisze Ala, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Szynka pieczona z butelkiSzynka pieczona z butelki
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg mięsa (wieprzowina, indyk, kurczak lub cielęcina)

Marynata:

  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 2-3 łyżki oleju
  • siatka wędliniarska

Przepis

Składniki marynaty wymieszać w misce. Włożyć przygotowane mięso do miski i natrzeć je marynatą. Czubkiem noża ponakłuwać wierzch mięsa z każdej strony i jeszcze raz dokładnie obtoczyć je w marynacie, obracając kilkukrotnie. Naczynie przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni. Przygotować butelkę po wodzie 1,5 litra. Odciąć od góry zostawiając 3/4 butelki bez szyjki. Najlepsza butelka prosta od góry do dołu, bez zwężeń. Wcisnąć mięso do butelki. Naciągnąć od góry siatkę trochę dłuższą niż mięsny wałek. Na końcu zawiązać siatkę, przekręcić butelkę do góry dnem i mięso bez problemu nam wejdzie do siatki. Powstanie ładny, długi, kawałek mięsa.

Przepis

Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, nakrywamy i pieczemy około 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy bez przykrycia kolejne 30 minut. Najlepiej mieć termometr ze szpikulcem, aby włożyć do mięsa i sprawdzić temp. Jeżeli ma 75 stopni, można zakończyć pieczenie, jeżeli nie, czas wydłużyć

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja