Szybka zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem. Palce lizać!
Błyskawiczna zapiekanka z jajkiem i kalafiorem. Możecie do niech wykorzystać czerstwe pieczywo. Zapiekankę najlepiej przygotowywać w pojedynczych foremkach, takich dla jednej osoby. Można wtedy podać ją bez przekładania na talerz. Przepis z bloga "Daylicooking"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- Kalafiora ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Dobrze odsączyć z wody i przestudzić.
- Foremkę wysmarować masłem i na dno położyć kromkę chleba. (Można go opiec lekko na zwykłej patelni.) Na chlebie ułożyć kalafiora, a obok wbić jajka.
- Całość posypać startym parmezanem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut – do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze