Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać

Kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkowąEkspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową
Diana Rusiłowicz

Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła

Wierzch:

  • 4-5 łyżek masy krówkowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól

Dodatkowo:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)

Przepis

  • Krem: 500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem.
  • Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać, aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folią spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.
  • Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.
  • Migdały: migdały z niewielką ilością soli podprażyć na suchej patelni.
  • Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami.
  • Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości