Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać

Kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkowąEkspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową
Diana Rusiłowicz

Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła

Wierzch:

  • 4-5 łyżek masy krówkowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól

Dodatkowo:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)

Przepis

  • Krem: 500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem.
  • Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać, aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folią spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.
  • Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.
  • Migdały: migdały z niewielką ilością soli podprażyć na suchej patelni.
  • Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami.
  • Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości