Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać

Wilgotne ciasto szpinakowe przełożone aksamitnym kremem z serkiem mascarpone. Brzmi pysznie? Przepis pochodzi z bloga "Śliwka węgierka".

Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizaćSzpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto szpinakowe:

  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)

  • ok. 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
  • ziarenka wanilii

Dekoracja:

  • świeże jagody

Przepis

Nastaw piekarnik na 170 st. i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją